Weeklog Dennis de Jong: Verkiezingen en Europa - Hoofdinhoud
Gisteren wees Wilders naar Europa, toen hij zijn steun voor de bezuinigingsplannen van het kabinet introk. En vandaag wint Hollande de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Een van zijn thema’s was dat hij het Begrotingspact van Merkel, het verdrag dat de begrotingsregels voor de eurolanden nog verder aanscherpt, zal verwerpen als het geen groeimaatregelen bevat. Nationale verkiezingen en Europese thema’s raken zo steeds meer met elkaar vervlochten. Logisch natuurlijk, want door het ‘economisch bestuur’ oefent Brussel steeds meer invloed uit op het nationale beleid.
De SP is nooit voorstander geweest van het economisch bestuur dat de regeringsleiders erdoor hebben gedrukt. Trouwens, ook het Europees Parlement speelde hierbij een rol, want het zogeheten sixpack, de zes wetten die samen het economisch bestuur regelden nog voordat Merkel met haar Begrotingspact op de proppen kwam, werd ook door het EP behandeld en, met dank aan o.a. de PvdA aangenomen.
In Nederland en Frankrijk zien we waar dat toe heeft geleid: een knellend harnas dat dwingt tot snoeiharde bezuinigingen die de economie kapot maken. De norm van maximaal 3% begrotingstekort is op lange termijn misschien prima, maar je moet nog wel kunnen regeren. En dat betekent: afwegingen maken en goed letten op de effecten. Soms kunnen bezuinigingen te snel komen, soms zijn de gevolgen voor armoede en werkloosheid te groot, en dan moet je vaak slim en ietsje minder bezuinigen op de korte termijn om op de lange termijn weer in evenwicht te komen.
Niet alleen het Begrotingspact, maar ook het sixpack moeten herzien worden: in plaats van absolute regels te stellen over begrotingstekort en staatsschuld, moeten deze instrumenten ruimte laten voor goed economisch beleid. Geen verkwisting, maar een zorgvuldig begrotingsplan dat de economie niet kapot bezuinigt en ruimte geeft voor een doorstart, terwijl het rekening houdt met juist de positie van mensen die de crisis niet hebben veroorzaakt, maar wel de rekening kregen gepresenteerd. Of Hollande en de PvdA zullen doorzetten, is de vraag. Het is een belangrijke test voor de sociaal-democratie. Gelukkig heeft het echte links in Frankrijk het ook goed gedaan: Melenchon, de Europarlementariër die voor het Front de Gauche presidentskandidaat was, heeft volgens de peilingen meer dan 12% van de stemmen gekregen. In Nederland staat de SP alweer op 30 zetels op weg naar de top. Melenchon in Frankrijk, en de SP in Nederland zijn harder nodig dan ooit om de sociaal-democraten op het rechte pad te houden en een einde te maken aan de bezuinigingsdictaten uit Brussel.