Weeklog Dennis de Jong: Houd de Europese regeringsleiders in de gaten! - Hoofdinhoud
Vrijdag 11 maart komen de Europese regeringsleiders weer bijeen. Daar zullen misschien weinig mensen van wakker liggen, maar de kans is groot dat ze dan belangrijke beslissingen gaan nemen over het Europese economische bestuur. Gaat Brussel straks bepalen hoe onze CAO’s eruit komen te zien of wanneer we met pensioen mogen? Die kans is vrij groot, alleen niemand die het weet…
Enkele weken geleden trokken Merkel en Sarkozy de aandacht, doordat ze de indruk wekten een zogeheten Concurrentiepact aan de andere regeringsleiders te willen opleggen. Dat ging toen niet door, maar afgelopen week presenteerden de voorzitters van de Commissie en van de Europese Raad, Barroso en Van Rompuy, een soortgelijk plan.
Volgens deze plannen moet wettelijk (het liefst zelfs in de Grondwet) worden vastgelegd dat de regering moet bezuinigen, als het begrotingstekort boven de 3% uitkomt, of de overheidsschuld boven de 60%. Nu heeft het Europese statistisch bureau onlangs bepaald dat de leningen aan Griekenland en Ierland meetellen bij onze staatsschuld. De statistici gaan er dus eigenlijk van uit dat je van die leningen nooit meer iets terugziet. Als we zo’n grondwettelijke bepaling zouden hebben, zouden we dus verplicht zijn tot (drastische) bezuinigingen, terwijl hetzelfde Brussel ons eerst die leningen door de strot geduwd heeft. Maar ook meer in het algemeen kan het verstandig zijn te investeren in bijvoorbeeld onderwijs of infrastructuur, ook al betekent dit tijdelijk een hoger tekort en een hogere staatsschuld. Die investeringen verdienen zichzelf op termijn terug. Hoewel ook de SP voorstander is van een gezond begrotingsbeleid, hebben we niets met de rigide normen die Brussel ons op wil leggen.
Bezuinigen is niet het enige wat de regeringsleiders voor ons in petto hebben. Ze sturen ook moedwillig aan op lagere lonen en een hogere pensioenleeftijd. Zo zouden de lonen nooit meer mogen stijgen dan de arbeidsproductiviteit, en zou de pensioenleeftijd gekoppeld moeten worden aan de levensverwachting. Tot voor kort waren dit onderwerpen waar in Nederland de vakbonden en de werkgevers de grootste invloed hadden. In de toekomst zou Brussel hier een stevige vinger in de pap kunnen krijgen.
Een ander - en nu eens een goed - voorstel van Merkel en Sarkozy was een voorzichtig begin te maken met afspraken over de winstbelasting. De werkgevers startten onmiddellijk een lobby om dat te voorkomen: stel je voor dat je lidstaten niet meer tegen elkaar kunt uitspelen en er dus geen ‘race to the bottom’ meer zou kunnen zijn, zodat sommige landen helemaal geen belasting meer heffen en bijvoorbeeld Ierland maar 12.5%. Die lobby heeft effect gehad, want dit plannetje hebben Barroso en Van Rompuy niet overgenomen. Met als resultaat dat het Europese economische bestuur in feite betekent dat alleen gewone mensen de rekening gepresenteerd krijgen.
Komende vrijdag is nog maar een eerste bespreking, eind deze maand worden de knopen definitief doorgehakt. Wat mij enorm dwars zit is dat er zoveel achter gesloten deuren gebeurt. Het document van Barroso en Van Rompuy is geheim, ook voor Europarlementariërs. Alleen via de media kan je af en toe iets te weten komen. De Tweede Kamer heeft in een motie de regering Rutte opdracht gegeven te voorkomen dat Brussel macht krijgt over onze lonen en pensioenen. Toch hoor ik in de wandelgangen dat de kans hierop groot is. Als Rutte vrijdag toegeeft aan de druk van anderen, schoffeert hij dus niet alleen de gewone mensen die eigenlijk nooit goed zijn geïnformeerd, maar ook de Tweede Kamer, de volksvertegenwoordigers. Ik zie hem ertoe in staat.
Om iets te doen aan het gebrek aan informatie over de plannen van de regeringsleiders, gaan we proberen nog deze week het Europa themakanaal van de SP-website uit te breiden met een speciale pagina over het Europese economische bestuur. Het is de bedoeling daar alle informatie op te zetten die de eurofractie krijgt. Verder willen we proberen vragen van websitebezoekers direct te beantwoorden. Hopelijk kunnen we hiermee bereiken dat iedereen die dat wil, in ieder geval toegang heeft tot betrouwbare informatie, en dat we als eurofractie ook weten wat u zelf belangrijk vindt, want bij de SP telt uw mening wel!
Reageren kan: eurofractie@sp.nl