17/09 Mijn inbreng in het debat over werkgelegenheid onder jongeren

Met dank overgenomen van J.J.M. (Jeroen) Lenaers i, gepubliceerd op vrijdag 19 september 2014.

"De 20 procent jeugdwerkloosheid die we nu in Europa hebben, is onacceptabel. We moeten van de strijd tegen jeugdwerkloosheid een absolute prioriteit maken de komende vijf jaar."

Die strijd moet in de eerste plaats echter in de Lidstaten zelf gevoerd worden. En de situatie in de verschillende Lidstaten is ook verschillend. Dat vraagt dus ook om verschillende maatregelen.

Ik verbaas me erover dat bij het aannemen van de resolutie in juni, verschillende fracties in het Europees Parlement meteen weer in de reflex schieten om vanuit Europa een wettelijk kader met minimumnormen voor de Jeugdgarantie op te leggen. We moeten onze doelen stellen in Europa, we moeten onze Lidstaten ondersteunen in hun maatregelen, maar laten we de Lidstaten alstublieft ook de ruimte geven om de maatregelen op maat te maken voor de eigen situatie.

Als we echt serieus willen toewerken naar meer banen voor jongeren op de lange termijn, dan moeten we structurele hervormingen doorvoeren. Eén van de structurele hervormingen op de economie en de arbeidsmarkt ligt wat mij betreft in de belastingdruk op de arbeid. In Europa hebben we een belastingdruk die significant hoger ligt dan het gemiddelde in de OECD (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) en als we serieus banen willen creëren, moeten we structurele en duurzame hervormingen uitvoeren en niet voor ons uit blijven schuiven.

Wilt u mijn inbreng in beeld en geluid? Kijk dan op http://www.europarl.europa.eu/ep-live/en/plenary/video?intervention=1410946693433 . Onder de video kunt u de taal instellen bij "Listen in". Voor Nederlands dient u OR of NL in te schakelen.