Nieuw Worldlog Marianne Thieme

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op maandag 22 september 2014, 13:34.

1.

Nieuw Worldlog Marianne Thieme

Belangrijke week achter de rug! Dinsdag 9 september was het Prinsjesdag in Nederland, de dag waarop het kabinet haar plannen voor het komende jaar bekendmaakt. Daaropvolgend vonden de algemene politieke beschouwingen plaats, waarbij de Rijksbegroting wordt behandeld in de Tweede Kamer.

Ieder jaar op Prinsjesdag maken mijn collega Esther Ouwehand en ik een statement richting het kabinet met onze outfits. Esther riep met haar jurk op om de gruwelijke walvisjacht en dolfijnenslachtingen te stoppen. Op haar jurk van het eco-merk ArmedAngels is een bebloede harpoen en een dolfijnenvin in roodgekleurd water geborduurd. ‘Stop the killings!’, is op de voorzijde te lezen. Het ontwerp van het borduurwerk is van Maria Tiqwah van Eldik. De beeltenissen zijn op de jurk geborduurd door Janny Slik. De beeltenissen laten een glimp zien van hoe het er jaarlijks aan toe gaat in de baaien van Japan en de Faeröereilanden waar honderden dolfijnen worden afgeslacht. Zoals je in mijn vorige Worldlog kon lezen begint Nederland eindelijk een vuist te maken tegen de walvisjacht en dolfijnenslachting, maar die vuist kan nog veel groter!

Ik droeg dit jaar een door Erny van Reijmersdal ontworpen jurk met 100-eurobiljetten als statement tegen greenwashing. De biljetten symboliseren de financiële belangen die het kabinet opnieuw hoogste prioriteit geeft. De groene stola en hoed vormen het symbool van greenwashing: het met groene woorden camoufleren van een kil en natuuronvriendelijk beleid. Het kabinet treft vooral maatregelen die financiële belangen dienen, terwijl ambities voor dieren, natuur en milieu niet worden waargemaakt. We horen wel steeds groene woorden, maar het blijft bij woorden; een likje groene verf. Pure greenwashing

Wie dan leeft, wie dan zorgt: dat is de kortetermijnvisie van het kabinet. Voor een wereld die consumeert zoals wij dat doen zijn vier aardbollen nodig. Greenwash-begrippen als Groene Groei en Duurzame Transitie kunnen de werkelijkheid niet verbloemen. De meeste partijen kunnen zich geen wereld zonder groei en schuld meer voor stellen. Maar oneindige economische groei op een eindige planeet is simpelweg onmogelijk. We zullen uit de vicieuze cirkel van economische groei, schuld en koopzucht moeten stappen

Er is gelukkig ook goed nieuws te melden: tijdens de algemene politieke beschouwingen dienden we een motie in waarmee we het kabinet oproepen te komen met een langetermijnsvisie op klimaat- en milieubeleid. Deze motie kreeg de steun van een meerderheid van de Kamer!

Tot slot wil ik je dit niet onthouden. Begin september vertelde ik je over de indrukwekkende lezing van de Australische dierenbeschermer Philip Wollen. Hij sprak 6 september voor onze leden in het Nederlandse parlement. Benieuwd naar zijn verhaal? Bekijk hier zijn speech.

Tot volgende week!

Marianne