Timmermans gegrild door 751 parlementariërs

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op dinsdag 7 oktober 2014, 11:06.

Gesterkt door 'veel leeswerk' trekt Frans Timmermans vandaag naar Brussel voor het wellicht zwaarste sollicitatiegesprek uit zijn loopbaan. Hij krijgt zijn lucratieve Europese droombaan niet cadeau. Welke vragen krijgt hij voorgeschoteld?

Waar andere kandidaat-Commissarissen werden 'gegrild' door één of twee Parlementscommissies, vindt Timmermans als beoogd rechterhand van Commissievoorzitter Juncker - als enige - het hele Parlement tegenover zich. 751 man sterk, inclusief alle fractieleiders.

Zij zijn vastbesloten hem het vuur na aan de schenen te leggen. Hoe gaat hij de meer dan 33.000 Commissieambtenaren aansporen om dwars tegen hun natuur in niet meer, maar mínder regels te maken? En met welke machtsmiddelen roept hij al te ijverige collega-Commissarissen tot de orde? Het AD maakte vooraf een rondje langs de belangrijkste Parlementsfracties.

Hans van Baalen (Liberale ALDE, 68 zetels)

4,,Heel simpel: Wie wordt de baas?" Van Baalen: ,,Binnen onze liberale fractie is er geen enkele twijfel over de geschiktheid van Frans Timmermans, maar toch gaan we het hem knap lastig maken. Iedere Commissaris zegt: ik ben de baas. Als dat waar is kan Timmermans wel inpakken. Wil Europa de komende 5 jaar functioneren, dan moet heel goed geregeld zijn dat hij zijn collega's kan overrulen. Sterker: zonder helderheid hierover stemmen we zelfs tegen"

Lees het hele artikel in het AD (pagina 10) of via Blendle (€ 0,25)