Ook Koenders is een echte diplomaat

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op woensdag 15 oktober 2014, 10:36.

Het is officieel. Bert Koenders wordt de nieuwe minister van buitenlandse zaken. Staat Buitenlandse Zaken weer een cultuurverandering te wachten? Een rondgang langs politici die de huidige VN-gezant in Mali goed kennen uit zijn tijd als Kamerlid en minister voor ontwikkelingssamenwerking suggereert van niet. Er zijn opvallend veel overeenkomsten tussen de twee PvdA'ers.

"Bert Koenders leest heel veel", verklaart VVD-Europarlementariër en voormalig Tweede Kamerlid Hans van Baalen de neiging om kennis ten toon te spreiden.

"Literatuur, academische boeken, buitenlandse kranten, hij houdt het allemaal bij. Tijdens een debat zal hij wel eens verwijzen naar wat er die ochtend in Le Monde heeft gestaan, ervan uitgaand dat de Kamerleden dat ook allemaal gelezen hebben."

Van Baalen: "Ik kwam hem een paar jaar geleden tegen in Ivoorkust, waar net een conflict was geweest. Hij was daar toen VN-vertegenwoordiger en ik kwam voor een congres van de liberale internationale. Hij is erg betrokken bij vredestichten in Afrika. Maar hij is ook rationeel, en ziet de noodzaak voor het verkrijgen van politieke meerderheden.

Op de punten waar traditioneel soms frictie tussen de liberalen en sociaal-democraten bestaat, zoals Israël-Palestina of de Amerikaanse oorlog in Afghanistan, zal Koenders dan waarschijnlijk ook geen spelbreker zijn. Zijn idealen kan hij misschien kwijt in aandacht voor Afrika. Want één verschil zien Wiersma, Van Ojik en Van Baalen wel. Koenders is toch meer een man met aandacht voor de Verenigde Naties en vraagstukken in de derde wereld, terwijl Timmermans zich eerder thuis voelt in Europa en de Brusselse problematiek.

Lees het hele artikel in Trouw of via Blendle (€ 0,25)