VS behandelen Orban als Poetin

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op donderdag 23 oktober 2014, 11:07.

De Verenigde Staten pakken het autoritaire Hongarije van premier Victor Orban veel harder aan dan de Europese Unie doet. De VS hebben sancties tegen zes hooggeplaatste Hongaren uit Orbans entourage afgekondigd, waartegen Boedapest gisteren in Washington heftig protesteerde.

„Wij accepteren niet dat iemand de democratische waarden van ons land ter discussie stelt”, verklaarde de piepjonge minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto (35). Hij werd in de Noord-Amerikaanse hoofdstad demonstratief niet ontvangen door zijn collega John Kerry. Amerika laat met deze diplomatieke daad zien dat ze het geflirt van Hongarije met de autoritaire regimes in Rusland en China zat is.

Orban wil dat zijn land zich afkeert van de liberale democratie in Europa. Hij gaf de afgelopen jaren de pers een muilkorf, stuurde rechters met vervroegd pensioen, nationaliseerde de pensioenen en maakte het buitenlandse investeerders knap moeilijk. Ook gonst het van de geruchten dat de clan rond Orban zich in snel tempo verrijkt. Het nieuwe plan is een belasting op internetgebruik. Daar is vooral de kritiek op de premier te vinden.

Dat maakt de Amerikaanse president Obama zo boos dat deze de EU-lidstaat in een rijtje noemt met autoritaire regimes als Azerbeidzjan, Venezuela en Egypte. „Als deze trend verder gaat dan komt er een niveau waarop de VS met Hongarije als bondgenoot niet meer kan samenwerken”, waarschuwde de Amerikaanse ambassadeur in Boedapest, André Goodfriend.

Zijn land grijpt nu naar dezelfde diplomatieke bazooka als het al met Rusland heeft gedaan, waar verschillende functionarissen van het Kremlin op de zwarte lijst kwamen.

Ook VVD-Europarlementariër Hans van Baalen heeft kritiek op Hongarije. Het land schendt fundamentele rechten, fundamentele verdragen en fungeert als Russisch bruggenhoofd in de Europese Unie”, aldus de liberaal.

De VVD’er meent dat het na 1 november aan de nieuwe eurocommissaris Frans Timmermans is om tegen Hongarije op te treden.