Oekraïners stemmen voor de onderhandelingstafel

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op maandag 27 oktober 2014, 11:06.

De pro-westerse partijen van president Porosjenko (foto) en premier Jatsenjoek hebben de Oekraïense parlementsverkiezingen gewonnen. Dat blijkt uit een voorlopige uitslag. De partij van president Petro Porosjenko heeft volgens de eerste exitpolls 23 procent van de stemmen. De partij van de eveneens pro-Europese premier Arseni Jatsenjoek volgt met zo'n 21 procent. Europarlementariër Hans van Baalen zat als waarnemer van de verkiezingen in Charkov.

“Daar zijn de verkiezingen heel rustig verlopen. Ik heb iets van 15 stembureaus bezocht en ben bij zowel de voorbereidingen als de telling geweest. Dat ging ouderwets. Enveloppen werden met de hand gemaakt, maar het ging heel netjes."

"Ook de waarnemers van diverse politieke partijen gingen bijna op z’n Nederlands met elkaar om. Er waren geen incidenten. Gemiddeld zijn de verkiezingen democratisch en netjes verlopen.”

Wat betekent deze uitslag voor de verdere verloop van het conflict? Van Baalen: “Het betekent in ieder geval dat Oekraïne twee keer een democratische verkiezing heeft kunnen organiseren waarover de OVSE en andere waarnemers hebben gezegd dat het uitstekend gegaan is. Eerst de presidentsverkiezingen en nu de parlementsverkiezingen. Het land is dus in staat democratische verkiezingen te houden: dat is belangrijk.”

Onderhandelingstafel

Hij gaat verder: “Voor het feit dat Rusland stookt in het oosten en de Krim heeft geannexeerd zal het niet veel betekenen, behalve dat Porosjenko wel de verkiezingen is ingegaan dat hij met Rusland wil praten. Dat hij niet met geweld een einde wil maken aan de interventies, maar dat hij er voor wil zorgen dat dat aan de onderhandelingstafel gebeurt. Dat geldt voor Jatsenjoek ook, dus heel veel Oekraïners hebben gestemd voor de onderhandelingstafel.”

Lees meer en luister het fragment terug (klik op tweede gele balk)