De Maas Driehoek, Week 44, 2014 - Hoofdinhoud
De begrotingen voor 2015 van de verschillende departementen worden op dit moment week na week afgehandeld in de Tweede Kamer. Als een van de eerste begrotingen was Economische Zaken (EZ) aan de beurt. Deze heb ik voor mijn rekening genomen. Het is begroting van bijna zes miljard euro. Op het totaal van 260 miljard aan overheidsuitgaven is het een schijntje, maar toch is de EZ-begroting een belangrijke begroting. Veel van de economische stimuleringsmaatregelen die terecht komen bij het bedrijfsleven, worden via dit ministerie uitgekeerd.
Ik heb in mijn inbreng met name gekeken naar innovatie en de wijze waarop innovatie verder gestimuleerd kan worden. We doen het als Brabant op dat terrein helemaal niet slecht. Wie de afgelopen tijd op de Automotive Campus in Helmond of op de de High Tech Campus in Eindhoven is geweest, heeft kunnen zien dat nieuwe bedrijven met goede ideeën de grond uit schieten. Het midden- en kleinbedrijf (MKB) en de startups op deze campussen kunnen vaak met een zetje in de rug van de Rijksoverheid wel investeren, samenwerken of kennis inkopen. Om dit te bevorderen, heb ik een amendement ingediend. Ik wil graag dat er voor het innovatieve MKB geen 20 miljoen euro, maar 50 miljoen euro beschikbaar komt in 2015. Die 50 miljoen moet leiden tot 200 miljoen euro aan nieuwe innovatieve projecten. Dit amendement, een wijziging van de begroting, zal het bij de stemmingen gaan halen, gezien de steun van o.a. de Partij van de Arbeid.
Ik hoop dat ook bedrijven in het Land van Cuijk hiervan kunnen profiteren. Ik denk maar aan Teeuwissen en Nutricia, twee grote en belangrijke bedrijven voor Cuijk, die hun weg steeds beter weten te vinden naar Den Bosch en Den Haag. In de wereldwijde innovatie-race naar de productie van eiwitten worden zij hopelijk een nog grotere speler, met Cuijk als uitvalsbasis. Het zou mooi zijn als ik daar een bescheiden bijdrage aan kan leveren.