Nu actie tegen Natura2000

Met dank overgenomen van J.M.G. (Annie) Schreijer-Pierik i, gepubliceerd op donderdag 30 oktober 2014, 2:19.

RTV Oost:

Politici en bestuurders in Overijssel moeten nu aan de bel trekken om de toekomst van boerenbedrijven in en bij Natura 2000-gebieden veilig te stellen. Dat zei Europarlementariër Annie Schreijer uit Hengevelde vanochtend op Radio Oost.

Zo'n 40 boerenbedrijven rond Vasse dreigen te worden onteigend. Dat is het gevolg van een uitspraak van de Raad van State waarin wordt bepaald dat het Springendal en het Dal van de Mosbeek bij Vasse definitief worden aangewezen als Natura 2000-gebied. Boeren maken bezwaar en vinden dat ze de dupe worden.

Volgens Schreijer wordt er onvoldoende gekeken naar de sociaal-economische gevolgen van de plannen. Volgens haar is dat niet de bedoeling en kan het niet zo zijn dat er straks natuurgebieden zijn 'met dieren en planten en dat boeren daardoor verdwijnen'. Zij is ervan overtuigd dat Europa ruimte laat in de plannen voor inbreng vanuit betrokken regio's, maar dat raadsleden, Statenleden en bestuurders die ruimte nu ook moeten benutten.

In gebieden die tot Natura 2000-gebied zijn aangewezen gelden strenge regels. Grasland mag niet meer worden geploegd, stukken land van boeren worden onder water gezet en uitbreiden is vrijwel onmogelijk. Het gebied bij Vasse is aangewezen om belangrijke natuurwaarden te beschermen. Zo groeien er zeldzame planten en leven er zeldzame insecten, zoals het vliegend hert, een bijzondere keversoort.

Klik hier voor het interview bij Klaarwakker op RTV Oost.

Klik hier voor het filmpje dat gisteren werd gemaakt.