'Commissie wijzigt haar houding'

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 7 november 2014, 11:34.

Nederland en Groot-Brittannië krijgen waarschijnlijk toch meer tijd om hun omstreden naheffing aan Brussel te betalen. De nieuwe Commissie staat wél open voor een compromis. Vice-president van de Europese Commissie Kristalina Georgieva gaat het overleg over de naheffing voor de lidstaten blanco in. ,,We zien wel waar we uitkomen," zegt haar woordvoerster.

Premier Rutte, de Britse regeringsleider David Cameron en de leiders van nog zeven andere lidstaten kregen de avond van 23 oktober een koude douche. Hun werkdiner in Brussel, het laatste met de scheidende presidenten Barroso en Van Rompuy, werd wreed verstoord door berichtjes op hun smartphones. Brussel had op internet plompverloren een overzichtje afgedrukt met nog vóór 1 december te betalen naheffingen: 2,1 miljard voor de Britten, 642 miljoen voor Nederland, 340 miljoen voor Italië. Frankrijk en Duitsland kregen, vanwege minder uitbundige economische groei, juist 1 miljard en 780 miljoen terug.

Rutte en Cameron trekken al jaren samen op in hun strijd om de afdrachten aan Brussel omlaag te krijgen. VVD-leider in Europa Hans van Baalen gaat er zonder meer van uit dat zij dat blijven doen, ook al zit de één er nu wat harder in dan de ander. ,,We laten onze belangrijkste bondgenoot niet vallen. Rutte en Cameron hebben elkaar nodig om de Europese ideeën die ze delen samen uit te voeren.’'

Lees het hele artikel in het AD of via Blendle (€ 0,15)