PvdA lyrisch over opvang illegalen

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op dinsdag 11 november 2014, 10:04.

De PvdA juicht het toe dat gemeenten aan illegalen opvang gaan geven. De nieuwe plannen van steden daarover lijken een debat over ’bed, bad en brood’ in de coalitie bijna overbodig te maken: uitgeprocedeerde vreemdelingen krijgen toch wel een dak boven hun hoofd in Nederland.

Gemeenten wachten niet op wat het Rijk gaat doen. Ze beginnen, gesterkt door een uitspraak van de Raad van Europa die stelt dat illegalen opvang moeten krijgen, zelf al met het verstrekken van ’bed, bad en brood’. Dat noemt PvdA-Kamerlid Kuiken ’wenselijk’, terwijl verantwoordelijk staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) gemeentelijke opvang eerder ondermijnend vond voor zijn beleid.

Teeven en zijn VVD zijn fel tegen de opvang van illegalen. Dat werkt aanzuigend en als uitgeprocedeerde vreemdelingen hier recht blijven hebben op ’bed, bad, en brood’ gaat er vrijwel niemand weg, vrezen de liberalen.

VVD en CDA in het Europees parlement zijn het volstrekt oneens met de uitspraak. Ook vinden zij dat alleen een advies van het comité voor de sociale rechten van de Raad van Europa niet genoeg is voor een beleidswijziging van Nederland.

VVD-europarlementariër Hans van Baalen wijst erop dat het advies niet bindend is en dat staatssecretaris Teeven zelfstandig zijn lijn moet bepalen. „Als iedere uitgeprocedeerde asielzoeker die Nederland moet verlaten weer een beroep op de Staat kan doen, is het hek van de dam”, zegt hij. „Dan wordt Europees asielrecht geschreven door de Raad van Europa in plaats van door de politiek.”

Lees het hele artikel in De Telegraaf of via Blendle (€ 0,20)