De twee gezichten van Hennis

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op dinsdag 11 november 2014, 11:05.

Deze week moet de minister van Defensie zich verdedigen in de Tweede Kamer. Er spelen verschillende affaires en de kritiek op haar ministerschap zwelt aan.

Twee jaar geleden was Jeanine Hennis-Plasschaert (41) een grote verrassing in het kabinet-Rutte II. Niet dát ze in het kabinet kwam, daar had ze als lieveling van Mark Rutte op voorgesorteerd. Ze was in 2010 „niet voor niets” uit Brussel naar Den Haag gekomen en op nummer 4 van de kandidatenlijst gezet, zegt Hans van Baalen, zelf Europarlementariër voor de VVD.

„Gezien haar status van rijzende ster binnen haar partij was een ministerszetel een logische halte”, zegt Defensiedeskundige Ko Colijn.

„Ik had wel gedacht dat ze minister of staatssecretaris zou worden, maar niet per se op Defensie”, zegt Van Baalen, zelf vaak genoemd als mogelijke minister op dat departement. Volgens hem is Hennis „multi-inzetbaar”, maar is de keuze om haar op Defensie te zetten „een gouden greep”. „Ze is een enthousiast persoon die voor de soldaten opkomt en meeleeft en ze is internationaal georiënteerd.”

Lees het hele artikel in NRC Handelsblad