Weg met het Europa van de kleine dingen

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op donderdag 13 november 2014, 13:05.

In zijn eerste document als vicepresident profileert Frans Timmermans zich als vernieuwer. Europa moet zich bezighouden met grote zaken, niet met onnodige regels, vindt de eurocommissaris. Het is een concepttekst - de overige 26 commissarissen mogen er de komende weken hun standpunt nog over formuleren en er eventueel hun wensen aan toevoegen.

Maar dit is een belangrijke aanzet, zegt Hans van Baalen, leider van de VVD-fractie in het Europarlement. „Hier wordt een revolutie ontketend. Frans’ kruistocht tegen het veelkoppige regelmonster Brussel is begonnen.”

Sociaal beleid - zoals zwangerschapsverlof - is nationaal en niet Europees, vindt Van Baalen. „En energienormen plakken op ijskasten en wasmachines kun je gerust overlaten aan nationale brancheorganisaties en consumentenbonden, daar heb je Brussel niet voor nodig.”

Stalinistisch woordenboek

Hans van Baalen is het niet met zijn collega eens. Volgens hem blijven partijen als GroenLinks geloven in een door Brussel aangestuurde maakbare samenleving - een geloof dat hij als VVD’er niet deelt. De „regelzucht” die hieruit voortkomt, is volgens de Europarlementariër hardnekkig. „Daarom is het goed dat Timmermans er meteen met gestrekt been in gaat.” Dat GroenLinks Timmermans neoliberaal noemt, vindt hij belachelijk. „Dat komt regelrecht uit een stalinistisch woordenboek.”

Lees het hele artikel in NRC.next met reacties van GroenLinks-fractieleider in het Europarlement, Bas Eickhout en Paul Tang, leider van de PvdA-eurofractie