Weekoverzicht week 46

Met dank overgenomen van J.M.G. (Annie) Schreijer-Pierik i, gepubliceerd op dinsdag 18 november 2014, 2:05.

Herdenking Val Berlijnse Muur

De afgelopen week stond in het teken van de val van de Berlijnse Muur 25 jaar geleden. Vanaf zondag 9 november, de datum waarop de muur viel, werd er in Berlijn en Brussel en veel andere plekken in Europa stilgestaan bij deze historische gebeurtenis. Een moment waarvan veel mensen nog goed zullen weten waar en met wie zij dit hebben mogen meemaken. Ook voor Annie is de val van de muur een gedenkwaardig moment. Het is volgens Annie goed om bij dit soort momenten stil te staan om te beseffen wat we inmiddels in Europa hebben bereikt en om te realiseren in wat voor vrede en welvaart we mogen leven. In het volgende filmpje spreekt Annie over haar bezoek aan Berlijn met echtgenoot Jan, enkele jaren voor de val van de muur: http://goo.gl/i3fCuH.

Plenaire bijeenkomst Europees Parlement in Brussel

Voor het eerst sinds de verkiezingen op 25 mei kwam het parlement in Brussel bijeen om te stemmen tijdens een plenaire bijeenkomst. Gewoonlijk verhuizen de Europarlementariërs naar Straatsburg voor de plenaire stemming, maar een aantal keer per jaar vindt de stemming plaats in Brussel. Deze week stond de nieuw aangestelde Commissie in de schijnwerpers toen Jean Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, door het Parlement ter verantwoording werd geroepen over zijn beleid ten tijde van zijn Luxemburgse premierschap. Tijdens het debat bleek dat een gelijk speelveld in Europa veel onduidelijkheid en scheve gezichten kan voorkomen, ook wanneer het gaat over belastingheffing.

Europese agentschappen presenteren zich aan Milieucommissie

Op maandag presenteerden de Europese agentschappen zich aan de Milieucommissie van het Europees Parlement. Onder andere de EFSA (Europese Voedsel- en Warenautoriteit), de EMA (Europees Agentschap voor Medicijnen) en de ECHA (Europees Agentschap voor Chemicaliën) lichtten in korte presentaties toe hoe zij het Europees Parlement kunnen bijstaan in hun taken. Annie vroeg hen in hoeverre zij resultaten van hun onderzoek baseerden op gegevens van commerciële bedrijven en belangenorganisaties.