Zaak tegen ISU gaat alle sporters aan

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op donderdag 20 november 2014, 10:35.

De 'ISU-zaak' van de schaatsers Mark Tuitert en Niels Kerstholt dient een hoger doel. Hun door vele kampioenen ondertekende open brief aan de eurocommissaris voor mededinging, de Deense Margrethe Vestager, moet de markt voor economische initiatieven in alle professionele sporten open maken.

Nederlandse politici steunen initiatief

De schaatsers kunnen op steun rekenen van Nederlandse politici, in de Tweede Kamer en ook in het Europees parlement.

SP-kamerlid Van Nispen wil van minister Schippers (Sport) weten wat zij vindt van de monopolitiepositie van de internationale schaatsunie. Europarlementariërs van D66, CDA en VVD richten zich tot Margrethe Vestager, Eurocommissaris voor medediging. 'Dit zijn gewoon middeleeuwse taferelen bij de ISU.

Ik herken het wel, de FIFA opereert ook zo', zegt Hans van Baalen (VVD). 'Die hoge heren moeten eens uit de ivoren toren komen enstoppen met de baas spelen over sporters.' Jeroen Lenaers (CDA): 'De ISU is aartsconservatief. Als alle schaatsers gewoon wel naar die Icederby gaan worden ze allemaal geschorst. Dan haal ik gewoon mijn schaatsen uit het vet, wie weet haal ik dan zo de Spelen.' Sophie in 't Veld (D66): 'De schaatsers hebben een goed verhaal.' En met een kwinkslag: 'Maar misschien moeten we ook eens kijken of Nederland in de sport zelf wel eerlijke concurrentie is voor de rest van de wereld.'

#ChanceToCompete

Lees hier het hele artikel