Nederlandse Europarlementariërs enthousiast over toespraak paus

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op dinsdag 25 november 2014, 19:05.

De toespraak van paus Franciscus vandaag in het Europees Parlement werd regelmatig onderbroken door applaus. Er waren geen verstoringen. Wel had een klein aantal parlementariërs laten weten uit protest weg te blijven omdat een religieus getinte toespraak ongepast zou zijn in het parlement.

Onder de tegenstanders van de toespraak was Sophie in ‘t Veld, lid voor D66, van de fractie Alliantie van Liberalen en Democraten. Haar fractiegenoot Hans van Baalen toonde zich juist verheugd over de komst van de paus:

“Fantastische toespraak! Een paus die meer van mensen dan van structuren houdt. Daar kan ik me als liberaal in vinden. Ik vond het groots dat hij ons parlement zoveel verantwoordelijkheid toedicht bij het oplossen van de problemen.”

Hup-aan-het-werk

Ook Agnes Jongerius, voormalig voorzitter van de FNV en nu PvdA-Europarlementariër was onder de indruk. “Het was een ‘hup-aan-het-werk-jullie-speech. Dat sprak me zeer aan. We werden bemoedigd en uitgedaagd om het vertrouwen in Europa te herstellen. En hij was terecht kritisch inzake de werkloosheid en de migratiepolitiek. Ik ben enorm katholiek opgevoed en daar niet slechter van geworden. Het geloof van vroeger is er niet meer, maar ik ben en blijf trots op mijn wortels.”

Harde uitspraken

Collega Esther de Lange van het CDA hoopte dat de paus de parlementsleden een spiegel zou voorhouden en werd op haar wenken bediend. “Hij deed harde uitspraken die er niet om logen, zoals over de opvang van vluchtelingen: de Middellandse Zee mag geen kerkhof worden.” Het was haar opgevallen dat in het parlement, een huis van politieke verdeeldheid, zoveel enthousiasme was voor Franciscus.

Vermoeide grootmoeder

“Er gebeurde wat in de zaal toen hij binnen kwam, aldus De Lange. Zij is het met de paus eens dat het Europa van nu, soms overkomend als een oude, vermoeide grootmoeder, weer de spirit moet krijgen van haar grondleggers. Die waren bezig met het verbinden van mensen, van volkeren. En daar gaat het om. Je bent niet in je eentje mens, maar alleen in relatie tot anderen.”

RKK.nl