School mag er ook harder aan trekken

Met dank overgenomen van A. (Ahmed) Marcouch i, gepubliceerd op donderdag 1 november 2012, 15:19.

Schooluitval komt door ongemotiveerde jongeren, zo luidt de klacht. Maar regionale opleidingencentra (roc’s, de instellingen voor mbo) laten ook steken vallen. Een gebrekkige organisatie jaagt jongeren de straat op.

Kamerlid Staf Depla en stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch waren onlangs op bezoek bij een roc in Amsterdam-Slotervaart en schrokken van verhalen over spookklassen en spijbelende leraren. En van de slechte organisatie: „Leerlingen klagen dat ze er ’s morgens in- en ’s avonds weer uitklokken, maar dat het niemand iets kan schelen wat ze in de tussentijd doen”, aldus Depla (PvdA). „Je hoort overal dat die jongeren niets willen, niet deugen. Maar het ligt dus duidelijk niet alleen aan hen”, zegt hij.

Dat zeggen ook de zogeheten 8-tot-8-coaches in die wijk, die probleemjongeren met een dagprogramma structuur moeten bijbrengen. Op de eerste schooldag stuurde een roc leerlingen alweer naar huis, omdat het lesrooster nog niet af was. Het jaar begon zo met drie weken extra vakantie.

„We werden overvallen door dat nieuws”, aldus coach John Harvey Thijm. „Dan moet je ineens van alles regelen om die jongens van de straat te houden, terwijl ze natuurlijk gewoon in de schoolbanken horen te zitten.”

Een scholier uit Slotervaart vreest zijn diploma niet te krijgen, omdat hij dit jaar slechts twee lessen Engels kreeg. „En toen was de juffrouw overspannen”, zegt Saïd. Hij klaagde bij zijn mentor, de opleidingsmanager én de directeur. Maar er werd nooit een vervanger aangesteld. Het was hun schuld, zij waren vervelend geweest, zo kreeg Saïd te horen. „Ik baal als een stekker. Ik doe handel en economie. Engels is voor mij dus een belangrijk vak.”

„En zo vallen er voortdurend lessen uit door spijbelende leraren”, zegt Marcouch. „De leerplicht geldt wat mij betreft niet alleen voor leerlingen, maar ook leraren. Zij moeten het goede voorbeeld geven. Ik wil dat de onderwijsinspectie daar ook tegen optreedt.”

Dit schooljaar waren er ook ’spookklassen’, die na 1 oktober ontstonden. Op die peildatum worden leerlingen geteld en die telling is van belang voor het geld dat roc’s ontvangen. Daarna - als het geld toch al binnen is - worden vervelende leerlingen snel van school verwijderd. Zo ontstaan er lege ’spookklassen’. Omdat er komend schooljaar ook een telling op 1 februari is, is dat binnenkort niet meer mogelijk.

„Het was een zooitje”, vindt Abdel, drop-out en nu hangjongere op het Allebéplein in Slotervaart. „Er vielen steeds lessen uit, het onderwijs leek nergens op. En toen ik echt helemaal gedemotiveerd was en begon te spijbelen, kwam er ineens iemand die van de ene op de andere dag heel streng ging doen. Toen ben ik eraf geflikkerd. En nu hoor ik van anderen dat het er weer een zooitje is.”

Depla vindt dat verschillende roc’s slordig omspringen met ’de moeilijkste jongens uit de lastigste families’, die verzuipen in problemen als schuldenlast en verslaving. „Dat moet echt snel beter.”

© Trouw 2010, op dit artikel rust copyright.

http://www.trouw.nl/onderwijs/article2796387.ece/School_mag_er_ook_harder_aan_trekken_.html