Europees Parlement wil druk op Pakistan opvoeren

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 28 november 2014, 17:35.

Het Europees Parlement wil dat Pakistan zijn omstreden godslasteringswetten herroept, op straffe van intrekking van de handelsvoordelen die het land van de kant van de EU geniet. Het parlement aanvaardde donderdag een resolutie van die strekking, die was ingediend door zes van de zeven fracties. Alleen de fractie van uiterst links stemde tegen, omdat zij krachtiger bewoordingen wenste en bovendien vond dat de focus te eenzijdig op de vervolging van christenen was gericht.

Ook andere religieuze minderheden zijn het slachtoffer, aldus Marie-Christine Vergiat van deze fractie.

Aanleiding voor het debat over deze kwestie vormde opnieuw de zaak van de ter dood veroordeelde christin Asia Bibi. Daarover sprak het parlement al eerder, in oktober van dit jaar, op initiatief van Peter van Dalen (ChristenUnie). Maar sinds die tijd zijn nieuwe gevallen van vervolging bekend geworden. Grote afschuw wekte de verbranding van een christelijk echtpaar in november, door een woedende menigte islamisten. Er zitten op dit moment nog tientallen mensen met uiteenlopende religieuze achtergronden gevangen op grond van de omstreden wetgeving, onder wie ook moslims. Verscheidenen van hen zijn evenals Asia Bibi ter dood veroordeeld, maar tot nu toe is geen enkel doodvonnis daadwerkelijk voltrokken.

De Pakistaanse autoriteiten lijken in hun maag te zitten met de wetgeving, die vooral onder druk van religieuze fanatici onaangetast blijft. Tegelijkertijd heeft de EU het land beloond met handelsvoordelen, omdat het internationale verdragen over mensenrechten, milieu en goed bestuur heeft ondertekend.

Het parlement riep de Europese Commissie donderdag op, de druk op te voeren. Voor het eerst wordt nu gewag gemaakt van de mogelijkheid de handelsvoordelen te herroepen. Een gezant van buitenlandvertegenwoordiger Federica Mogherini verklaarde dat zij alle mogelijkheden aangrijpt om Pakistan tot handhaving van de mensenrechten te bewegen.

De resolutie werd vanuit ons land ondertekend door Jeroen Lenaers (CDA), Peter van Dalen en Bas Belder (CU/SGP), Marietje Schaake (D66) en Hans van Baalen (VVD).

Gezamenlijke ontwerpresolutie over godslasteringswetten in Pakistan