Weekoverzicht week 48

Met dank overgenomen van J.M.G. (Annie) Schreijer-Pierik i, gepubliceerd op maandag 1 december 2014, 2:14.

Paus bezoekt Europees Parlement

Afgelopen week bezocht Paus Francisus het Europees Parlement in Straatsburg. Annie was bijzonder geraakt door de toespraak van de Paus. In de Plenaire Zaal hield Z.H. Paus Franciscus Annie en haar collega's een spiegel voor en wees hen op de missie waartoe de Parlementariërs geroepen horen te zijn. De waardigheid van het individu zou volgens Franciscus centraal moeten staan bij alle besluiten die worden genomen in het Parlement. Dit betekent de waardigheid van het gezin als hoeksteen van de samenleving maar ook die van de migranten die in Europa op zoek zijn naar een betere toekomst.

Stemming nieuwe voedingsmiddelen - flexibiliteit nanotechnologie behouden

De Milieucommissie stemde maandagavond over het rapport van Annie's collega Nicholson (ECR) waarin het gebruik van nieuwe voedingsmiddelen wordt gereguleerd. Verschillende Europarlementariërs hadden voorgesteld om nanotechnologie (het bewerken van voedsel op microniveau) toe te voegen aan de lijst van 'nieuwe voedingsmiddelen', maar een meerderheid van de Milieucommissie stemde daar niet mee in. Ook Annie zag niets in dit voorstel omdat innovatie op het gebied van voeding daarmee onderworpen zou worden aan strenge regels. Innovatie is juist hard nodig om er voor te zorgen dat consumenten en producenten in de toekomst slimmer om kunnen gaan met ons voedsel. Nanotechnologie kan daar een belangrijke rol in spelen.

Bijeenkomst over handelsverdrag EU-VS

In Straatsburg nam Annie afgelopen donderdag deel aan een bijeenkomst over TTIP (Trans-Atlantisch Handels,- en Investeringspartnerschap), het handelsverdrag tussen de EU en de Verenigde Staten waarover momenteel wordt onderhandeld. Leden uit verschillende parlementaire commissies spraken hun zorgen uit over het gebrek aan transparantie bij de onderhandelingen. Het Europees Parlement wordt namelijk niet actief bij de gesprekken over TTIP betrokken. Annie noemde het handelsverdrag, als één van de weinige aanwezige leden van de Landbouwcommissie, een mogelijke bedreiging voor de concurrentiepositie van boeren en tuinders. Als gevolg van lagere productiestandaarden zouden de Amerikanen veel goedkope landbouwproducten naar Europa kunnen exporteren waardoor de positie van Nederlandse agrarische familie,- en gezinsbedrijven in gevaar zou kunnen komen, stelde Annie.

Sakharov-prijswinnaar Denis Mukwege in Europees Parlement

Mensenrechtenactivist en winnaar van de Sakharov-prijs Denis Mukwege was woensdag in het Europees Parlement aanwezig. Annie heeft Mukwege persoonlijk gefeliciteerd met het behalen van de Sakharov-prijs tijdens een bijeenkomst van de buitenlandcommissie voor landen in Afrika, de Caraïben en het Pacifisch gebied. De Congolese gynaecoloog, die sinds 2012 als vluchteling in België woont, won onlangs de Europese prijs voor de rechten van de mens vanwege de medische hulp die hij bood aan duizenden Congolese vrouwen die zijn verkracht. De prijswinnaar hield in het bijzijn van Annie een uitvoerig betoog over de slechte democratische situatie in Congo en over de eventuele rol die de EU zou kunnen spelen bij een democratiseringsproces.

Annie helpt mee bij Nationale Inzamelingsactie Ebola

Om geld in te zamelen voor de West-Afrikaanse landen die getroffen zijn door het ebolavirus vond vrijdag de nationale inzamelingsactie ´Stop de ebola-ramp!´ plaats. Annie nam in het museum voor Beeld en Geluid in Hilversum plaats in het bel panel om telefoontjes aan te nemen van mensen die geld wilden doneren via Giro 555. Annie werd daarbij vergezeld door tientallen andere bekende Nederlanders zoals Anita Witzier, Elle van Rijn en Rob Geus. In totaal werd er 7,4 miljoen euro ingezameld. Het geld zal worden ingezet voor de aanschaf van beschermende kleding, medische hulpmiddelen en mobiele behandelcentra.