Weekoverzicht week 49

Met dank overgenomen van J.M.G. (Annie) Schreijer-Pierik i, gepubliceerd op dinsdag 9 december 2014, 2:25.

Russische dissident Michael Khodorkovsky te gast in het Europees Parlement

Op dinsdag 2 december was Michael Khodorkovsky te gast bij de Buitenlandcommissie van het Europees Parlement. Ook Annie was daarbij aanwezig. Khodorkovsky heeft tien jaar lang gevangen gezeten in Rusland. Over het algemeen wordt aangenomen dat de voormalige oliemagnaat, die fortuin maakte in het Rusland van de vroege jaren negentig, door Putin als een bedreiging werd gezien. Als gevangene werd Khodorkovsky beschouwd als oppositieleider. In 2013 verleende Putin hem gratie. Tegenwoordig woont Michael Khodorkovsky in Zwitserland vanwege de blijvende dreiging in zijn thuisland.

Vijfentwintig honderdste Twitter-follower bezoekt Annie

Hoewel Annie pas enkele maanden actief is op Twitter, telt haar account al bijna 2700 volgers. Désiree van den Brink, De vijfentwintig honderdste volger, meldde zich begin november aan en werd samen met haar moeder Willemien door Annie uitgenodigd voor een bezoek aan het Europees Parlement. Afgelopen woensdag sprak Van den Brink met Annie in Brussel. Ook gingen moeder en dochter mee naar een bijeenkomst van de landbouwcommissie waar Eurocommissaris Phil Hogan bij aanwezig was. Daarnaast kregen zij ook een uitgebreide rondleiding door het Parlement. Als dank voor de ontvangst, kreeg Annie een bloembol van Van den Brink cadeau.

Hogan wil lessen trekken uit uitbraak vogelgriep

Eurocommissaris Phil Hogan zal goed kijken wat er op termijn moet gebeuren om uitbraken van dierziekten zoals de vogelgriep in de toekomst te voorkomen. Dat zei Hogan afgelopen woensdag tijdens een bijeenkomst van de landbouwcommissie in het Europees Parlement in antwoord op vragen van Annie. Ook gaf Hogan aan dat hij komende donderdag Nederland zal bezoeken om zelf polshoogte te nemen met betrekking tot de recente uitbraak van vogelgriep in ons land. Volgens Annie zou er beter nagedacht moeten worden over preventieve maatregelen zoals vaccinatie om uitbraken van dierziekten te voorkomen.

Werkbezoek aan bouwkeramisch familiebedrijf Azewijn

Annie bracht afgelopen vrijdag op uitnodiging van Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB) een bezoek aan het bouwkeramisch familiebedrijf Daas in Azewijn. Ze kreeg een rondleiding in de steenfabriek van het bedrijf en sprak daar met de medewerkers. Annie ging ook in gesprek met Ewald van Hal van KNB over uitdagingen voor de bouwkeramische industrie op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Ze benadrukte daarbij dat voldoende ruimte moet worden gegeven aan ondernemers en familiebedrijven.