Nog steeds geen buitenboordmotor

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op zaterdag 13 december 2014, 12:35.

Bolkestein domineerde vier jaar lang het politieke debat. Als ‘buitenboordmotor’ van Paars botste hij herhaaldelijk met zijn eigen kabinet. Na vier jaar werd de VVD beloond met een klinkende verkiezingszege. Samsom lijkt daarentegen niet in staat het initiatief naar zich toe te trekken. Halverwege Rutte II heeft hij allesbehalve uitzicht op een electorale triomf: in de peilingen en in de partij gaat het zó slecht dat hij op dit moment de politieke dood in de ogen kijkt. Vier redenen waarom Frits Bolkestein slaagde als ‘libero’ en Diederik Samsom - tot nu toe - niet.

Reden 3: Bolkestein zocht intern veel meer tegenspraak op

Frits Bolkestein was geen man van details. VVD-Kamerleden kregen grote ruimte op hun eigen dossiers, ondertussen hield Bolkestein zelf de grote lijnen in de gaten. Daarnaast gaf hij volstrekt niet om beeldvorming. „Hij dacht van tevoren niet na of mensen boos zouden worden,” zegt VVD-europarlementariër Hans van Baalen, destijds adviseur van Bolkestein.

Diederik Samsom is een ander type politicus. Hij wil álles weten, elk detail, ieder cijfer - soms kent hij de dossiers van zijn Kamerleden beter dan zijzelf. Loslaten, zo geeft hij zelf toe, is niet zijn sterkste kant. Die stijl van leidinggeven leidde de afgelopen jaren regelmatig tot conflicten in de PvdA-fractie. „De relaxte, flegmatieke houding van Bolkestein is Samsom niet gegeven”, zegt Hans van Baalen. „Mijn indruk is dat hij geen mogelijkheid overslaat om een interview te geven”. Samsom, zegt van Baalen, „wil te veel de dagkoersen bepalen. Hij zou veel meer met de lange termijn bezig moeten zijn.”

Lees hier het hele artikel (€ 0,25 voor niet-abonnees)