Europa heeft het zo langzamerhand wel gehad met Israël ‘Europa doet er niet toe’

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op zaterdag 13 december 2014, 13:05.

Steeds meer Europese landen neigen ertoe Zweden te volgen in zijn erkenning van de Palestijnse staat. Woensdag stemt ook het Europees Parlement over een resolutie van die strekking. Maar het is allerminst zeker of die het haalt. In de Tweede Kamer is er (nog) geen meerderheid voor een snelle erkenning van de Palestijnse staat.

Zal een resolutie van het Europees Parlement vóór erkenning iets aan de verhouding in de Kamer veranderen?

Nee, zegt VVD-Kamerlid Han ten Broeke. ‘Dat parlement kan hoog en laag springen, het doet er niet toe. Europa erkent geen landen, dat doen de lidstaten. Het Europees Parlement praat het vaakst en het liefst over zaken waar het helemaal niet over gaat.’

De beste manier

Als instantie erkent de EU Palestina niet. De nieuwe EU-buitenlandchef, Federica Mogherini, heeft wel meteen na haar aantreden op 1 november duidelijk gemaakt dat zij het lostrekken van het vastgelopen vredesproces als een van de speerpunten van haar beleid beschouwt. In een gepassioneerde bijdrage aan een debat over de erkenning van Palestina in het Europees Parlement, zei ze dat ‘de beste manier om het Israëlische volk te helpen, het vormen van een Palestijnse staat is en dat de beste manier om het Palestijnse volk te helpen, bestaat uit het verzekeren van Israëls veiligheid’.

Of die meerderheid er komt, is zeer de vraag. De christendemocratische EVP-fractie, de grootste in het parlement, is weliswaar voor een tweestatenoplossing, maar zal een erkenning van Palestina nú afwijzen. De socialistische S&D kiest daar wel voor, al zullen er dissidenten zijn; de vraag is hoeveel dat er zijn. De liberale ALDE-fractie (waar VVD en D66 deel van uitmaken) is hevig verdeeld. De conservatieven, verenigd in de ECR (met daarin ChristenUnie en SGP), zijn in meerderheid tegen erkenning, maar ook hier zijn dissidenten. Uiterst rechts is eveneens verdeeld. Het Front National van Marine Le Pen is pro-Palestijns, maar haar ‘maatje’ Geert Wilders en zijn PVV zijn sterk pro-Israël.

Naar welke zijde de weegschaal woensdag doorslaat, is nog geheel onzeker. Bovendien bestaat de kans dat er achter de schermen een compromis wordt gebrouwen waar alle grote fracties zich achter kunnen scharen.

Onverwachte bijval

‘Parlementen erkennen geen staten’, stelt Europarlementariër Hans van Baalen (VVD), die samen met de ChristenUnie en SGP tegen de erkenning is. Voor die partijen staat erkenning gelijk aan het belonen van terreur, omdat de Palestijnen het geweld niet afgezworen hebben.

Lees het hele artikel in het Nederlands Dagblad of via Blendle (€ 0,95)

Foto: Federica Mogherini, de nieuwe EU-buitenlandchef