Hoogbejaarde vrouw spoorloos verdwenen in Wit-Rusland - Hoofdinhoud
Larissa en Valery Bondarenko leven elke dag in spanning. Wat is er gebeurd met de 86-jarige moeder Lubov? Larissa moest de zwaar zieke vrouw achterlaten omdat haar visum was verlopen.
Haar man Valery vroeg in 1989 op uitzending naar Burundi asiel aan bij VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Uiteindelijk belandde hij in Eindhoven. Maanden duurde het voor ook Larissa mocht vertrekken. Maar dochter Olga moest bij oma achterblijven, als staatsgijzelaar. Na een serie artikelen van De Telegraaf verslaggever Frans Raven en daaropvolgende VVD Kamervragen kon het meisje twee jaar later met haar ouders worden herenigd.
In 2009 volgde een nieuwe communistische treitercampagne. Larissa kreeg geen visum om moeder Lubov te bezoeken. Haar telefoon in Minsk werd afgeluisterd door de in Wit-Rusland nog altijd KGB hetende geheime dienst.
„Smerige landverraadster, zo gemakkelijk kom je niet van ons af”, werd Larissa Bondarenko toegeschreeuwd. Kordaat ingrijpen van Europarlementariër Hans van Baalen (VVD) bracht vijf jaar geleden een doorbraak, uiteindelijk werden de vereiste reisdocumenten afgegeven. Maar tijdens haar bezoeken aan Wit-Rusland voelde Larissa de adem van de KGB in haar nek.
Nu is het dus weer mis. Waar de vorige ambassadeur Jelena Gritsenko nog menselijke trekjes vertoonde, geldt opvolger Borisevitsj als hardliner. Met consul Kernozjitskij in zijn kielzog. Hans van Baalen springt opnieuw in de bres. „Loekasjenko is de ‘Stalin-light variant’. Ik ga deze week in gesprek met de ambassadeur, Larissa en Valery moeten antwoorden krijgen.
Lees het hele artikel in De Telegraaf of via Blendle (€ 0,20)