Weekoverzicht week 51

Met dank overgenomen van J.M.G. (Annie) Schreijer-Pierik i, gepubliceerd op vrijdag 19 december 2014, 3:22.

Phil Hogan te gast bij EVP Landbouw vergadering

Deze week hielden de EVP-leden van de Landbouwcommissie hun maandelijkse vergadering in Straatsburg. Ditmaal was de nieuwe Eurocommissaris voor Landbouw Phil Hogan te gast. Hij was aanwezig om van gedachten te wisselen over wat volgens de Europarlementariërs de grootste uitdagingen zullen gaan zijn de komende tijd. Annie maakte ook gebruik van deze gelegenheid en bedankte de Commissaris onder andere voor zijn bezoek aan Nederland. Daarnaast vroeg zij aandacht voor het gebruik van preventieve vaccinatie en de evaluatie van de Natura 2000 richtlijn. Phil Hogan kondigde aan de opmerkingen te zullen bespreken met zijn medecommissarissen Andriukaitis en Vella, die medeverantwoordelijk zijn voor de dossiers.

Ontvangst studenten HAN hogeschool Arnhem Nijmegen

Op maandag 15 december ontving Annie in het Europees Parlement in Straatsburg een grote groep studenten Bedrijfskunde van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). De studenten verbleven de laatste week van het kalenderjaar in Straatsburg voor bezoeken aan de Europese instellingen. Een levendige discussie met vragen volgde op de presentatie van de verschillende commissies, politieke activiteiten, beleidsinhoudelijke dossiers waarmee Annie zich bezig houdt. De vragen gingen van politiek strategische tot persoonlijke aspecten: "Hoe zit het dat het CDA in Europa de grootste Nederlandse delegatie is en deel van de grootste Europese fractie, de Europese Volkspartij?" en "Hoeveel verdient u eigenlijk?". Vragen over milieubeheer, de rol van Duitsland in de Europese Unie en de betrekkingen met Rusland kwamen aan bod.

Handelsakkoord met de Verenigde Staten (TTIP)

Afgelopen week kwam ook het handelsakkoord met de VS aan de orde in de EVP-werkgroep. Met name de kansen en bedreigingen waar het gaat om de Nederlandse en Europese landbouw- en voedingssectoren. Het thema stelt de verhoudingen in het Europees parlement op scherp. Er is veel kritiek op TTIP, zowel bij politici als burgers. Voor Annie is het uitgangspunt een gelijk speelveld met gelijke standaarden. Het belang van een gelijk speelveld voor de vleesveehouderij en de tuinbouw en gelijke standaarden op het gebied van voedselveiligheid en dierenwelzijnseisen werden door Annie aangekaart.

Geen voorkeursstatus Filipijnen vanwege illegale visserij

Afgelopen week stemde het Europees Parlement voor de verdere verlaging van de handelsbarrières tussen de Filipijnen en de Europese Unie. Annie steunde eerder een resolutie van Franse en andere Europese collega's uit de EVP-fractie waaronder visserijcommissievoorzitter Alain Cadec. In die resolutie stond dat de voorkeursstatus voor de Filipijnen voorlopig niet wordt verleend vanwege jarenlange nalatigheid van de Filipijnen op het gebied van bestrijding van de illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij.