Angst voor KGB

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op woensdag 24 december 2014, 12:35.

Toch nog een lichtpuntje deze Kerstmis voor Larissa en Valery Bondarenko, 25 jaar geleden vanuit de voormalige Sovjet-Unie naar ons land gevlucht. Dankzij VVD Europarlementariër Hans van Baalen is er eindelijk meer duidelijkheid over het lot van Larissa’s moeder. De 86-jarige Lubov was ruim twee maanden spoorloos in Minsk, hoofdstad van Wit-Rusland. Maar ambassadeur Barysevich van de Wit-Russische ambassade in Den Haag heeft Van Baalen in een persoonlijk gesprek gezegd dat zij nog leeft en bezocht kan worden.

„Larissa Bondarenko krijgt als Nederlands staatsburger een vrijgeleide naar Minsk”, aldus Van Baalen. Na een artikel over de wanhopige Bondarenko’s vorige week in De Telegraaf besloot Hans van Baalen tot actie. Hij vroeg een gesprek aan met de tot nog toe zwijgende Wit-Russische ambassadeur.

„Ik begrijp de angst van Larissa om af te reizen”, aldus Van Baalen. „Maar de ambassadeur heeft me beloofd dat haar niets overkomt als ze in Minsk de zieke Lubov bezoekt.”

Valery Bondarenko blijft hier. Het communistische bewind van Wit-Rusland verdenkt hem voor de CIA te hebben gewerkt en hij vreest een enkele reis naar de beruchte Kherson-gevangenis.

Zie ook Telegraaf 15 december 2014:

Hoogbejaarde vrouw spoorloos verdwenen in Wit-Rusland