Een democratische samenleving staat machteloos tegenover terreur

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op donderdag 8 januari 2015, 15:35.

De reactie van moslimterroristen op onwelgevallige cartoons over hun religie was het doodschieten van tien medewerkers van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo en twee agenten. In Stand.nl spreken Ghislaine Plag en Bert Kranenbarg met Bram van Ojik (GroenLinks), Hans van Baalen (VVD) en Farid Azarkan (Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders).

Daarop reageerden Westerse leiders met 'veroordelingen in de sterkste bewoordingen’. Er worden solidariteitsbijeenkomsten georganiseerd en cartoons van Charlie Hebdo gedeeld op sociale media. Tegelijkertijd worden andere mogelijke doelwitten extra beveiligd en zullen de veiligheidsdiensten overuren draaien om te voorkomen dat de aanslag in Parijs navolging krijgt. Maar een echt antwoord op dit soort terreurdaden lijkt vooralsnog niet voorhanden.

Moeten we een deel van onze verworven vrijheden opgeven om de veiligheid te vergroten? Of moeten we maar gewoon accepteren dat aanslagen en andere terreurdaden onvermijdelijk zijn in een vrije, democratische samenleving?

De uitzending kunt u hier terugluisteren

Stand.nl