Nederland financiert tegenwicht tegen Kremlin-propaganda: Genoeg van leugens Rusland

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op donderdag 15 januari 2015, 11:05.

Een Brusselse denktank, de European Endowment for Democracy, krijgt vijf ton van Nederland om te kijken hoe Europa terug kan vechten. Volgens Alastair Rabagliati, directeur van de denktank, gaat het om een haalbaarheidsstudie naar de opzet van onafhankelijke media in de Russische taal.

De studie is deze maand begonnen, de aanbevelingen zouden al in mei op tafel moeten liggen. Dan houdt Letland, sinds 1 januari roulerend EU-voorzitter, in Riga een minitop met Oost-Europese partnerlanden als Oekraïne, Wit-Rusland, Armenië, Azerbeidzjaan en Georgië, alle ex-Sovjet-Unie.

Russische propaganda of desinformatie is geen nieuw verschijnsel, 'maar het loopt de laatste tijd wel de spuigaten uit', aldus de Letse regeringswoordvoerder in Brussel Janis Berzins. Het idee om iets tegen de door het Kremlin gestuurde media te doen komt van de Poolse oud-minister van Buitenlandse Zaken Radek Sikorksi. Zijn plan om Russischtaligen in de Baltische en Oost-Europese landen eerlijk te informeren door een onafhankelijk Russischtalig tv-station op te zetten is door de Letten geagendeerd voor het overleg van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken komende maandag.

,Je kunt informatie afkomstig van westerse kwaliteitsmedia in het Russisch verspreiden, je kunt er ook aan denken compleet nieuwe media op te zetten. Wat de beste keus is weten we nog niet. We laten ons daarover graag adviseren", aldus Viktor Makarov, adviseur van de Letse minister van Buitenlandse Zaken. Zijn eigen land heeft goede ervaringen opgedaan met Russischtalige uitzendingen op het tweede net van de Letse publieke tv. Letland heeft een Russischtalige minderheid van rond de 37 procent.

Volgens Makarov is het niet de bedoeling de Kremlinpropaganda met westerse propaganda te beantwoorden. ,,In open samenlevingen als de onze weet je ook dat media niet de ultieme waarheid brengen. Wel dat ze er gewetensvol naar op zoek zijn."

VVD-Europarlementariër Hans van Baalen sluit zich daar graag bij aan: ,,Veel Russen spreken geen tweede taal, het is van groot belang hen te doen inzien dat er een andere wereld is dan die van Poetin. Dat doe je niet door de propaganda van Russia Today te beantwoorden met westerse propaganda, maar door objectieve informatie uit onafhankelijke bronnen te brengen."

Oekraïne is een zeer gemotiveerd medestander van objectieve informatievoorziening. Het werd door de Russen niet alleen beschuldigd van de MH17-crash, in 2013 folderde Rusland er ook dat een vrijhandelsverdrag met Europa zou leiden tot verplichte adoptie van Oekraïense kinderen door West-Europese homoparen. ,,Ze vertellen op de Russische tv dat kinderen in Oekraïne worden gekruisigd", aldus Makarov. ,,Weerzinwekkend."