Weekoverzicht week 3

Met dank overgenomen van J.M.G. (Annie) Schreijer-Pierik i, gepubliceerd op vrijdag 16 januari 2015, 2:39.

Stemmingen gengewassen

Nog geen week na afloop van het kerstreces reisde Annie en haar collega-Europarlementariërs weer af naar Straatsburg voor de eerste plenaire zitting van 2015. Ondanks een beperkte agenda, kwam er een belangrijk onderwerp aan bod tijdens de stemmingen: het Europees beleid ten aanzien van genetisch gemodificeerde gewassen. Ook Annie heeft zich in de afgelopen maanden veelvuldig met dit onderwerp bezig gehouden. Het Europees Parlement stemde tijdens de plenaire vergadering in met het akkoord dat eerder is bereikt tussen de Raad en het Parlement over het verbod op het telen van genetisch gemodificeerde gewassen. Door het akkoord komt de verantwoordelijkheid voor de toelating van de zogenoemde gengewassen nu bij de lidstaten te liggen. Lidstaten die goede redenen hebben om de teelt van gengewassen te verbieden krijgen daarvoor de juridische instrumenten om dat te doen.

Werkbezoek vetsmelterij Ten Kate

Op vrijdag 9 januari bracht Annie een bezoek aan vetsmelterij Ten Kate in Musselkanaal. Ten Kate gaat op een innovatieve manier om met de bijproducten van de slacht om ervoor te zorgen dat niets verloren gaat. Annie sprak daar met onder andere Dirk Dobbelaere van EFPRA en met verschillende bedrijven van de Vereniging Verwerkers Slachtbijproducten (VVS). Onderwerpen als prijsvorming in de keten en etikettering kwamen tijdens het gesprek aan bod.

Te gast bij LTO Noord

Op uitnodiging van LTO Noord ging Annie op vrijdag 9 januari op bezoek bij twee landbouwbedrijven in Noord-Nederland. Het eerste bedrijf was het jongveebedrijf van Arie de Haan in Sellingen waar zij onder andere sprak over de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Het tweede bedrijf wat ze bezocht was dat van aardappel - en lelietelers Jan en Henk Deuring in Nieuw-Weerdinge. Ook sprak Annie met de voorzitter van LTO Noord Groningen Hilbrand Sinnema over de problemen waar nieuwe agrariërs tegen aanlopen bij het aanvragen van vergunningen. De dag werd afgesloten met een grote LTO Noord bijeenkomst in Vlagtwedde om stil te staan bij de toekomst van de familie- gezinsbedrijven.