Van Baalen: 'Verplicht uitwisseling informatie terreurverdachten'

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op maandag 19 januari 2015, 9:37.

Europese landen moeten de namen van mogelijke terroristen verplicht met elkaar uitwisselen. Dat zegt VVD-Europarlementariër Hans van Baalen. Vandaag praten alle ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel over een gezamenlijke terreuraanpak. Volgens Van Baalen wordt er nu nog te vrijblijvend samengewerkt.

Van Baalen verwacht dat de Europese ministers van Buitenlandse zaken vandaag bij het overleg in Brussel met een plan zullen komen in die richting.

"Ik ga ervan uit dat het niet een hol verhaal wordt. Dat ook gemeenschappelijke teams kunnen worden opgericht en dat je een deel verplicht moet kunnen uitwisselen, dat soort zaken."

"Britten werken bijvoorbeeld samen met Amerikanen, Australiërs en Nederlanders, en minder met bijvoorbeeld Grieken. Het is ook tit for tat: als jij informatie hebt die van wezenlijk belang is, krijg je ook informatie terug."

De VVD'er denkt aan gemeenschappelijke teams bij de zoektocht naar terreurverdachten. "Zeker na Parijs en Verviers en dreiging in allerlei andere landen ga ik ervan uit dat er resultaat wordt geboekt. De ene dienst is veel beter georganiseerd dan de andere. Je maakt gebruik van mensen die voor jou spioneren. Als dat niet goed georganiseerd is, werkt niemand als dubbelspion."

Data

Op het gebied van data-uitwisseling is nog een hoop winst te behalen, meent Van Baalen. "Het is lastig om je informatie van de ene inlichtingendienst naar de andere te krijgen. Europol biedt mogelijkheden, maar eigenlijk zijn de diensten alleen bereid met gelijkwaardige diensten te werken. Britten werken bijvoorbeeld samen met Amerikanen, Australiërs en Nederlanders, en minder met bijvoorbeeld Grieken. Het is ook tit for tat: als jij informatie hebt die van wezenlijk belang is, krijg je ook informatie terug die van wezenlijk belang is."

Belangrijk om vast te stellen is welke informatie überhaupt uitgewisseld mag worden, meent Van Baalen. "Er zal ook meer in de vorm van man op man moeten worden samengewerkt: welke terroristen werken met elkaar samen en welke niet? Om Nederland veilig te houden moeten in de eerste plaats de Nederlandse veiligheidsdienst en politie optreden."

Luister hier het fragment terug