Weblog week 3 - 2015

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op maandag 19 januari 2015.

Allereerst de beste wensen voor het nieuwe jaar! Ook in 2015 blijven wij ons sterk maken voor een betere wereld voor mensen, dieren, natuur en milieu.

Helaas begon 2015 met een gebeurtenis die heel de wereld schokte. Twaalf mensen kwamen om het leven bij een aanslag op het kantoor van satirisch weekblad Charlie Hebdo. Dit soort terrorisme is angstaanjagend, we zullen het terrorisme en de angst moeten overwinnen. Duizenden mensen, ook in Nederland, gingen de straat op om hun medeleven en solidariteit te betuigen. Charlie Hebdo maakt ook cartoons over dierenrechten. Peta zocht de tien beste uit.

 
Bron: Blog Marianne Thieme

De jaarwisseling ging weer gepaard met veel geknal en vuurwerkoverlast. Dit jaar waren in Nederland de afsteektijden ingeperkt, maar wij blijven pleiten voor een einde aan consumentenvuurwerk. Een meerderheid van de Nederlandse bevolking is het met ons eens dat er een einde moet komen aan particulier vuurwerk, maar tot nu toe zijn ons moties die hiervoor pleiten afgewezen door het parlement.

 
Bron: Blog Marianne Thieme

Ik kijk terug op een veelbewogen en succesvol 2014. De gemeenteraadsverkiezingen in maart leidden tot een verdubbeling van ons aantal gemeenteraadszetels. We hebben nu in 12 gemeenten elk een zetel. Kort daarop behaalden we ruim 4% van de stemmen bij de Europese verkiezingen. Anja Hazekamp strijdt nu als onderdeel van de Nordic Green Left-coalitie in het Europees Parlement voor de belangen van onze planeet.

 
Bron: Blog Marianne Thieme

In de Tweede Kamer boekten we ook veel successen. We hebben grote successen behaald in de strijd tegen bijensterfte, natuurvervuiling en gezondheidsrisico’s door gebruik van landbouwgif. Er komt eindelijk een eind aan het couperen van varkensstaarten, aangebonden koeien mogen geen stroomschokken meer toegediend krijgen en kippen, eenden en andere vogels mogen niet meer levend opgehangen worden aan de slachtlijn. Een motie van mij heeft een einde gemaakt aan de zelfcontrole op diertransporten en een GPS-systeem wordt verplicht in veewagens. Daarnaast gaat Nederland zich inzetten voor een Europees verbod op angorawol en zich krachtiger opstellen tegen walvisvangst en dolfijnenslachtingen.

Wereldwijd is veel gedaan voor dieren. Bekijk hier de 10 grootste dierenrechten en -welzijnsoverwinningen van 2014. Eind december vond de rechter in Argentinië dat orang-oetan Sandra een niet-menselijk persoon is en ‘persoonsrechten’ moet krijgen. Dit betekent dat zij niet meer in de dierentuin kan blijven, omdat dit haar depressief zou maken. Na 20 jaar in de dierentuin verhuist Sandra binnenkort naar een opvang vanwege haar complexe cognitieve en emotionele vermogen.

 
Bron: Blog Marianne Thieme

Deze interessante documentaire laat zien hoe groot de invloed van multinationals op ons voedsel is. Schokkend!

Bij het begin van een nieuw jaar horen goede voornemens, en die heb ik ook. Het begin van dit jaar staat in het teken van het uitbreiden van onze vertegenwoordiging in de Provinciale-, waterschaps- en Eerste Kamerverkiezingen. Ook blijven we ons in 2015 sterk maken voor een duurzame wereld en einde aan de bio-industrie!

Hartelijke groet, Marianne