Timmermans dringt aan op de Europese aanpak

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op donderdag 22 januari 2015, 9:35.

De Europese Commissie is bezorgd dat na de aanslagen in Parijs met name de Joodse bevolking zich niet meer veilig voelt in Europa. Volgens eurocommissaris en eerste vicevoorzitter Frans Timmermans mag Europa nooit toelaten dat bepaalde bevolkingsgroepen het hier voor gezien houden en zich buiten Europa vestigen.

Om het gevoel van veiligheid terug te brengen wil de Europese Commissie er vol tegenaan. Niet alleen moeten in de strijd tegen terrorisme de buitengrenzen van de zogeheten Schengen-landen (waaronder Nederland) worden versterkt, Timmermans wil ook zo snel mogelijk een akkoord met het Europarlement wat betreft de onderlinge uitwisseling tussen landen van passagiersgegevens.

De Amerikanen dringen hier al langer op aan en willen dit zogenoemde Passagiers Namen Register (PNR) matchen met hun gegevens. De Europese veiligheidsdiensten zouden deze vluchtgegevens ook kunnen koppelen met andere databases om zo in een vroeg stadium mogelijke terroristen op het spoor te komen.

Het Europees Parlement wil nog niet instemmen met de plannen omdat het vindt dat de privacy van burgers niet goed is beschermd. Volgens de liberale Europarlementariër Hans van Baalen staat het EP nu met de rug tegen de muur en is men gezien de gebeurtenissen in Parijs wel verplicht mee te werken aan een oplossing.

Wat betreft de EU-grenzen zijn de buitengrenzen de zwakste schakel, is men eenmaal binnen, kunnen terroristen vrij door alle Schengen-landen reizen. Bij de aanpak van moslimterrorisme is verder één Europese definitie nodig voor zogenoemde jihadstrijders, dus personen die in het buitenland voor de islamitische zaak vechten. Op dit moment is er geen gemeenschappelijke omschrijving van deze ’buitenlandstrijders’.