Weekoverzicht week 4

Met dank overgenomen van J.M.G. (Annie) Schreijer-Pierik i, gepubliceerd op vrijdag 23 januari 2015, 2:39.

Letse minister van Milieu te gast in Europees Parlement

Met de start van het nieuwe jaar is er ook een nieuw land dat het EU-voorzitterschap op zich mag nemen. Na de Italianen zijn ditmaal de Letten aan de beurt. Afgelopen woensdag was een groot aantal Letse ministers daarom op bezoek in het Parlement om hun prioriteiten voor de komende zes maanden toe te lichten. Annie en haar collega's werden in de gelegenheid gesteld de ministers te bevragen. De Letse minister van Milieu Kaspars Gerhards gaf aan dat biodiversiteit één van de prioriteiten zal zijn. Annie wilde graag van hem weten of hij ook van plan is om aandacht te besteden aan de problemen die de uitvoering van het Natura 2000 beleid opleveren voor boeren en ondernemers. Ook wilde zij van Gerhards weten of dat hij bereid is om sociaaleconomische aspecten met betrekking tot Natura 2000 onder de aandacht te brengen.

Minister Guntis Belēvičsv beantwoordt vragen over antibiotica

De Letse minister van Volksgezondheid Guntis Belēvičs was in verband met de start van het Letse voorzitterschap afgelopen week aanwezig bij de vergadering van de Milieucommissie. Opvallend was het grote aantal vragen dat door de Europarlementariërs gesteld werd over het groeiende probleem met betrekking tot antibioticaresistentie. Ook Annie vroeg tijdens haar spreektijd aandacht voor dit probleem. Zij wilde vooral bij de minister onder de aandacht brengen dat het verband tussen antibioticaresistentie en zoönoses extra aandacht verdient; zowel in het kader van de volksgezondheid als in het kader van de gezondheid van dieren. Beiden verdienen evenveel aandacht, zeker in een tijd waarin de vraag naar voedsel stijgt door een groeiende wereldbevolking, aldus Annie.

CDA Zwartewaterland bezoekt Brussel

Op woensdag 21 januari was het CDA Zwartewaterland op bezoek bij Annie. Dit bezoek, georganiseerd door raadslid Henk Buit, was een verkiezingsbelofte van Annie aan de CDA-afdeling Zwartewaterland. Deelnemers waren onder andere burgemeester Bilder, wethouder Visserman, raadslid Eenkhoorn en de statenleden Renkema en Van der Vegte. Tijdens het bezoek kwamen verschillende onderwerpen aan bod die ook voor het CDA Zwartewaterland van belang bleken. Met name het beleid op het gebied van Natura 2000 was onderwerp van gesprek. Daarnaast was er aandacht voor de verbinding tussen de provincie en Brussel; een thema dat voor de Europese Volkspartij(EVP) prioriteit heeft in het Parlement.