En dan is het nu tijd voor een ander verhaal

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op woensdag 25 februari 2015, 10:05.

Propaganda Het Kremlin en IS hebben een flinke propagandamachine. Tijd, vinden EU en NAVO, voor enige contrapropaganda. ‘Gehersenspoelde’ Russen en jihadisten moeten op andere gedachten worden gebracht.

Nederlandse europarlementariërs steunen het initiatief voor een Russisch-talig mediaplatform. „Het Kremlin zal het afdoen als EU-propaganda, zeer voorspelbaar, maar dat moeten we dan maar negeren”, zegt Hans van Baalen van de VVD.

„Poetin investeert honderden miljoenen in het misleiden van zijn volk. Russen worden gehersenspoeld. Ze denken dat in Oost-Oekraïne genocide wordt gepleegd door een nazibewind in Kiev dat wordt gesteund door de EU.” Hoog tijd dus, zegt Van Baalen, dat Europa hier iets tegenover zet: „Het Kremlin is brutaal. Wij moeten ook brutaal worden.”

„Het zou naïef zijn om als Europeanen stil te blijven zitten”, zegt Bas Eickhout van GroenLinks. „Maar we moeten niet met veel geld ons eigen eenzijdige verhaal gaan kneden, want dan zijn we geen haar beter dan het Kremlin.”

Als het maar geen botte propaganda wordt, hoopt VVD’er Van Baalen. „Een vereiste is dat de redactie volstrekt onafhankelijk is.”

De Duitse omroep Deutsche Welle en de Britse BBC bieden al nieuws aan in het Russisch - zijn die niet geloofwaardiger en onafhankelijker dan een met overheidsgeld gesteund medium uit Brussel? Van Baalen: „Wat maakt het uit wie het financiert? Als we met goede journalistiek veel Russen bereiken is het geslaagd.” Dat de Nederlandse bijdrage van ruim een half miljoen euro haaks staat op het Moskou-vriendelijke beleid van Nederland van de afgelopen jaren, vindt de Van Baalen geen probleem: „Vergeet niet dat iedereen lange tijd dacht dat je met Poetin kon praten. Maar inmiddels weten we allemaal beter.”

Lees het hele artikel in NRC.next of via Blendle (€ 0,19)