Gaat Timmermans zijn rol als supercommissaris waarmaken?

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op donderdag 26 februari 2015, 11:05.

Frans Timmermans begeeft zich vandaag weer even op bekend terrein. In een gesprek met de Kamerleden waarmee hij vorig jaar nog als minister van buitenlandse zaken debatteerde verdedigt hij nu het werkprogramma van de Europese Commissie.

Twee vragen zullen domineren: wat houdt de door Timmermans beklede nieuwe functie van eerste vicevoorzitter precies in, en hoe staat het met zijn als minister geuite wens om de werkzaamheden van de Europese Unie tot een aantal kerntaken te beperken?

"Timmermans staat bovenaan de apenrots", zegt D66-Europarlementarier Sophie in 't Veld. Zij denkt dat de Limburger echt wat kan afdwingen. "Hij is de absolute nummer twee en heeft een hechte band met Juncker." VVD'er Hans van Baalen beaamt dat. "De portefeuille betere regelgeving kun je op veel beleidsterreinen betrekken. Timmermans bemoeit zich overal mee."

Van Baalen, die in Europa samen met in 't Veld in de liberale fractie zit, wil Timmermans niet met suggesties opzadelen. "Zijn eerste taak is een rem zetten op de stroom regels uit Brussel. Dat moet het vertrouwen van burgers in de Unie herstellen. Hij schrapt nu tachtig plannen. Van mij hadden het er meer mogen zijn, maar laten we hem nou eerst vertrouwen geven en dan de resultaten beoordelen."

Voor die resultaten heeft Timmermans ook buiten de commissie bondgenoten nodig, denkt Van Baalen. "Hij moet de lidstaten meekrijgen. Die zien vaak wel het belang van minder regels. Daarna moet hij zich richten op de fractievoorzitters in het Europees Parlement. Zij moeten hun specialistische woordvoerders in toom houden, die vaak op hun terrein tóch een extra regel willen. Bij de liberalen staat Guy Verhofstadt in ieder geval open voor Timmermans' ideeën."

Lees het hele artikel in Trouw of via Blendle (€ 0,25)