Weekoverzicht week 9

Met dank overgenomen van J.M.G. (Annie) Schreijer-Pierik i, gepubliceerd op vrijdag 6 maart 2015, 4:01.

Weekoverzicht week 9

Annie en Eddy van Hijum ondertekenen New FIFA now! manifest

CDA-lijsttrekker voor de Provinciale Statenverkiezingen in Overijssel, Eddy van Hijum, was deze week te gast bij Annie in het Parlement. Samen met Ivo Belet, lid van de intergroep Sport, ondertekenden zij een manifest dat de corruptie binnen de FIFA aanklaagt. Integriteit in de sport leeft in Nederland en in Brussel; iedereen is immers voetbalsupporter en iedereen ondervindt de gevolgen van corruptie in de sport. In Overijssel als voetbalprovincie, is het ook goed dit initiatief te steunen en het signaal af te geven dat misstanden in de sport niet worden geaccepteerd.

Eurocommissaris Vella spreekt zich uit over Vogel- en Habitatrichtlijn

Tijdens de vergadering van de Landbouwcommissie sprak Eurocommissaris voor Milieu, Karmenu Vella, zich uit over zijn visie op de herziening van de Vogel- en Habitatrichtlijn. Hij kondigde aan dat er in de komende weken vanuit de Commissie een 'Staat van de Natuur' rapport wordt gepresenteerd en dat later dit jaar een conferentie zal worden gehouden waar de herziening uitgebreider zal worden besproken. De resultaten van de inventarisatie verwacht hij begin 2016. Vella gaf nu al aan dat hij niet van plan is het niveau van bescherming af te zwakken.

Milieucommissie probeert emissiehandel vlot te trekken met nieuw voorstel

Tijdens de vergadering van de Milieucommissie deze week stemden de Europarlementariërs over een voorstel van de Commissie om de Europese emissiehandel uit het slop te trekken. Met deze handel probeert Europa grip te krijgen op de CO2-uitstoot en deze te verminderen. Door de economische crisis werkt het systeem alleen niet als verwacht en daarom stelde de Commissie voor een stabiliteitsreserve in te richten. Onder leiding van de Belgische Europarlementariër Ivo Belet sprak het Parlement haar steun uit voor dit voorstel.

Discussie over antibioticaresistentie begint op gang te komen in Parlement

De discussie over de aanpak van antibioticaresistentie in het Europees Parlement komt op gang. Afgelopen dinsdag presenteerde Annie's collega, de heer Pedicini, zijn opinie op patiëntveiligheid en de strategie voor het terugdringen van resistente bacteriën in ziekenhuizen. Het steeds groter wordende gevaar van resistentie, bedreigt zowel mens als dier. Ook in de agrarische sector moet goed worden nagedacht over het toedienen van antibiotica aan vee, vooral met voorlichting kan veel verschil worden gemaakt.

Europese Commissie presenteert plannen Energie Unie

Eén van de belangrijkste prioriteiten van Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, is het oprichten van de Energie Unie. Hiermee moet energie in Europa op de lange termijn betaalbaar en beschikbaar blijven. De Europese Commissie presenteerde deze week haar plannen in het Parlement. Annie wees er tijdens een fractiebijeenkomst van de Europese Volkspartij (EVP) op dat er ook aandacht moet zijn voor lokale initiatieven. Ook deze plannen moeten onderdeel worden van de Energie Unie.