Weblog week 15 - 2015

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op dinsdag 7 april 2015.

We hadden zondag 29 maart alweer ons 21e partijcongres! Uiteraard werd er teruggeblikt op de campagne en de prachtige uitslag van de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen, waar onze partij in de Staten van 7 naar 18 zetels doorgroeide en in de waterschappen steeg van 7 naar 15 zetels. Maar er werd ook vooruit gekeken naar de Eerste Kamerverkiezingen van 26 mei, waarbij wij twee maar mogelijk zelfs drie zetels kunnen halen. Het was weer een inspirerende dag. Het is hartverwarmend zoveel gepassioneerde leden van onze partij bijeen te zien . Inspirerend ook voor buitenlandse zusterpartijen die kunnen weten dat ook onze partij 13 jaar geleden slechts enkele leden telde.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Marianne Thieme

Het kabinet zet met een nieuwe maatregel met betrekking tot onze melkveewet de deuren wagenwijd open voor nog meer koeienmegastallen. Hierdoor wordt verdere industrialisatie onvermijdelijk en zullen steeds meer koeien uit de wei verdwijnen, omdat ze in megastallen worden gepropt. In april 2015 zijn de Europese melkquota vervallen. Daarmee schrapt Europa het enige instrument dat zij had om de melkveestapel enigszins onder controle te houden en schaalvergroting te beperken.

Een andere vorm van productiebegrenzing is hard nodig. De melkveehouderij draagt in hoge mate bij aan klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en vervuiling van ons water en onze lucht. En de dieren betalen de hoogste prijs: schaalvergroting leidt tot een verslechtering van dierenwelzijn. Niet alleen wij zijn erg kritisch over de wet. Zelfs de melkveesector vindt dat het kabinet teveel inzet op groei van grote bedrijven, waardoor kleinschalige familiebedrijven in de problemen komen. Wij pleiten voor het intrekken van deze maatregel en voor verplichte weidegang voor alle koeien.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Marianne Thieme

Een nieuwe studie van onder andere de Universiteit Utrecht bevestigt dat megastallen ook slecht zijn voor de volksgezondheid. Mensen die in de buurt van megastallen wonen hebben vaker last van gezondheidsklachten als hoesten, verkoudheid, duizeligheid, maagpijn, buikpijn en obstipatie. Maar ook klachten zoals slapeloosheid, angst en depressie komen vaker voor. De onderzoekers leggen uit dat de mestgeur irriterende stoffen in de omgeving verspreid en dat regelmatige stankoverlast kan leiden tot chronische stress. Dat bewijst maar weer: megastallen zijn dus niet alleen slecht voor de dieren en het milieu, maar ook voor mensen.

Ik was ontdaan van het nieuws dat een jager uit Texas toestemming heeft gekregen om een zwarte neushoorn af te schieten. Een met uitsterven bedreigde diersoort nota bene, bij opbod verkocht aan de hoogst biedende , louter voor het genot van het schot! De man heeft zelfs een exclusieve vergunning gekregen om het geschoten dier mee naar huis te nemen.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Marianne Thieme

In dit kader sprak ik met de Zuid-Afrikaanse ambassadeur van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) en vond er een rondetafelgesprek plaats waarin wetenschappers en natuur- en milieuorganisaties de ernst en omvang van deze vorm van misdaad benadrukten. Ik onderzoek met onze partij de mogelijkheden voor een Nederlands en Europees importverbod van jachttrofeeën. Jagers betalen veel geld voor trofeeënjachtreizen op olifanten, leeuwen en andere dieren die op de rode lijst van CITES staan. De trofeeën mogen onder de noemer ‘persoonlijk bezit’ legaal geïmporteerd worden. Aan deze verwerpelijke activiteiten dient een einde te komen, temeer nu vaststaat dat het de aanpak van illegale jacht en handel in ivoor en neushoornhoorn bemoeilijkt.

Ik wens je een fijne week!

Groeten,

Marianne