Weblog week 16 - 2015

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op maandag 13 april 2015.

Vorige week vond het jaarlijkse ‘Staat van de Unie' debat plaats. In dit debat bespreken Nederlandse Tweede Kamerleden én Europarlementariërs de stand van zaken in de EU met onze minister-president Mark Rutte. Dit keer in het debat dus ook versterkt door onze EU-collega Anja Hazekamp, hebben wij nog eens benadrukt hoe belangrijk het is dat de TTIP-onderhandelingen stopgezet worden. In mijn Worldlog van twee weken geleden ben ik al uitgebreid ingegaan op TTIP.

Met vrijhandelsverdragen als TTIP zet Brussel de democratie binnen de EU nog verder onder druk. De democratie in Europa zal verder uitgehold worden ten gevolge van verplichtingen die ontstaan door het afsluiten van vrijhandelsverdragen als TTIP. De burger heeft steeds minder te vertellen. Waar we vroeger zelf konden bepalen op welke manier we belangrijke waarden zoals mensenrechten, milieubescherming en dierenwelzijn vorm gaven in onze wetgeving, hebben we dat nu compleet uit handen gegeven aan Brussel. En met TTIP wordt het mantra ‘dat mag niet van Brussel’ straks ‘dat mag niet van Washington’.

Europese en Amerikaanse diplomaten kunnen nieuwe wetgevingsvoorstellen onder TTIP al afschieten nog voordat ze zijn voorgelegd aan Europese lidstaten en parlementen. Na het uit handen geven van bevoegdheden aan Brussel, zorgt TTIP in feite voor een forse machtsoverdracht aan de Verenigde Staten.

Ik maak mij ernstige zorgen over vrijhandelsverdragen met bijvoorbeeld de VS, omdat Europa hiermee grip verliest op klimaatbeleid, kloonvlees, genetisch gemanipuleerde planten en dieren, landbouwgif en alles wat omstreden is, maar waar in de VS geld mee wordt verdiend.

 
Bron: Blog Marianne Thieme

Er overlijden in Nederland jaarlijks zo’n 50 mensen aan een resistente schimmel. Nu blijkt uit onderzoek van het Radboud UMC (Universitair Medisch Centrum in Nijmegen) dat de resistentie van de schimmel veroorzaakt wordt door het gebruik van anti-schimmelmiddelen in de land- en tuinbouw, maar ook in zepen, desinfecteermiddelen en verf. In deze anti-schimmelmiddelen zit doorgaans veel gif. Uit dit nieuws blijkt wederom de invloed van gif op onze gezondheid.

In een rapport van een federaal panel uit de VS wordt Amerikanen aangeraden om minder vlees te eten, omdat een vegan eetpatroon het beste zou zijn voor onze planeet. De vleesindustrie voelt zich bedreigd en doet zijn best om het advies onderuit te halen…

 
Bron: Blog Marianne Thieme

Drie maanden lang werd er elke maandag minder vlees gegeten op vier Nederlandse ministeries. Uit deze proef bleek dat de ministeries met hun Meat Less Mondays in drie maanden tijd een miljoen liter water hebben bespaard! Wegens groot succes hebben de ministeries en de cateraars besloten om de Meat Less Mondays met onbepaalde tijd te verlengen. Dat is nog eens goed nieuws! Hopelijk nemen meer ministeries dit goede voorbeeld over.

Goed nieuws uit Groot-Brittannië. Onze zusterpartij the Animal Welfare Party doet mee met de landelijke verkiezingen op 7 mei aanstaande. Ik wens ze veel succes!

Groeten, Marianne