PvdA: Voorkom fusie grootschalige corporaties in ouderenhuisvesting

Met dank overgenomen van J.S. (Jacques) Monasch i, gepubliceerd op woensdag 15 april 2015, 1:53.
PvdA: Voorkom fusie grootschalige corporaties in ouderenhuisvesting
Bron: Blog Jacques Monasch

PvdA: Voorkom fusie grootschalige corporaties in ouderenhuisvesting

Inbreng PvdA debat Tweede Kamer 15 april 2015

Voorzitter, ze zijn er nog steeds. Megalomane bestuurders. Bestuurders die bezig zijn met grootschalige fusies, die meer geïnteresseerd lijken in managementprocessen dan om de ouderen die ze moeten huisvesten. En voorzitter, daar zijn ze weer, de krantenkoppen die getuigen van fusiedrift, van koppen die rollen, van het doordrukken van plannen zonder overleg, laat staan instemming van huurders, ondernemingsraden of gemeenten. Nu is het de beurt aan Woonzorg en Habion.

Het Parool van 23 maart jl. kopte: ‘Top Woonzorg wil omstreden fusie doordrukken’; Building Business kopte: ‘Kop topman Woonzorg rolt in omstreden fusie met Habion’.

Voorzitter, in wat voor wereld leven deze bestuurders?

Voorzitter, wij hebben in dit huis unaniem de Herziene Woningwet met de bijbehorende Novelle aangenomen. De boodschap uit die wet is klip en klaar. Instemmingsrecht van huurders bij fusies, categorale organisaties zijn verplicht hun beleid onder te brengen bij de lokale of regionale prestatie-afspraken, corporaties moeten zich richten op hun kerngebied, de wet ontmoedigt grootschalige corporaties.

Voorzitter, als of er niks gebeurd is de afgelopen jaren, verkondigt de nieuwe Woonzorg topman Guus Verduijn over de voorgenomen fusie met de andere ouderenhuisvester Habion dat deze goed te verdedigen valt, immers zo stelt hij in het Parool van 13 april jl. ‘De fusie is nodig. We doen hetzelfde. We bieden zelfstandige woonruimte, sociale huurhuizen’. Zo is het voorzitter, een soort tandpasta, een soort auto, een corporatie die weet wat goed voor u is.

Voorzitter, we doen hetzelfde, dus laten we fuseren. Voorzitter je vraagt je af waarom er dan geen landelijke wooncorporatie is die alle sociale huurwoningen aanbiedt. Ze doen hetzelfde, dus hup fuseren. Hoe anders is gelukkig de nieuwe Herziene Woningwet.

Voorzitter we weten inmiddels dat grootschalige fusies in corporatieland niet leiden tot efficiency, dat de bedrijfslasten niet afnemen,. Dat de klanttevredenheid niet toeneemt. Het enige dat toeneemt zijn de salarissen van de topbestuurders en het aantal managers.

Voorzitter, mijn fractie wil een krachtig signaal laten horen dat ze tegen deze fusie is. Wij danken de minister voor zijn brief over de plannen tot nu toe en zijn toezegging dat er voorlopig geen onomkeerbare stappen worden gezet. Wij hebben naar aanleiding van de brief en de voorgenomen omstreden plannen van Woonzorg en Habion wel een aantal vragen aan de minister.

Ten eerste schrijft de minister dat het hem bekend is dat beide organisaties een fusie overwegen. Onze vraag is of er contacten tussen het ministerie en de twee organisaties geweest zijn in de vorm van bv. brieven en of gesprekken? En , als dit het geval is welke signalen danwel beoordeling het ministerie aan beide partijen heeft meegegeven? Graag daarop een reactie.

Ten tweede willen wij graag wetten van de minister of deze plannen zullen worden getoetst onder de nieuwe wetgeving danwel de twee fusiepartners haast maken om voor 1 juli deze fusie er door te drukken?

Ten derde stellen de fusiepartners voor om over te gaan tot een personele unie. Is dat niet een verkapte fusie voorzitter? Graag horen wij van de minister of hij hier een verschil inziet. Hoe kijkt de minister aan tegen de personele unie die Woonzorg heeft met Espria? Zou hier het niet beter zijn deze twee te ontvlechten?

Kan de minister ingaan op de financiële positie van Woonzorg? Hoe solide is deze? Leidt een fusie van deze twee categorale ouderenhuisvesters ook niet tot een systeemrisico, too big too fail, zoals we bij Vestia hebben gezien? Graag een reactie.

Ten derde horen wij graag van de minister of het hem bekend is of inmiddels de zienswijze van huurders en gemeenten waar meer zich meer dan 100 woningen bevinden reeds gevraagd is danwel in gang is gezet?

Ten vierde horen wij in bredere zin hoe de minister aankijkt hoe de minister aankijkt tegen de organisatie van de ouderenhuisvesting, niet alleen in het licht van de Herziene Woningwet, maar ook in het licht van de transformatie en een plan van aanpak voor de ouderenhuisvesting waar momenteel een speciaal aanjaagteam van de minister van Wonen en de staatssecretaris van VWS aan werkt. Wordt dit vraagstuk door het team opgepakt en kunnen wij daar aanstonds een rapportage over ontvangen? Zou het niet veel beter zijn om Woonzorg weer te laten defuseren? Kun je 50.000 woningen versnipperd over 230 gemeenten efficiënt organiseren|? Graag een reactie van de minister of het aanjaagteam dit vraagstuk oppakt.

Voorzitter, ik rond af. Ik roep de minister en alle andere partijen, huurders en gemeenten op om al het mogelijke te doen om deze fusie tegen te gaan. Juist lokale democratische inbedding met zeggenschap voor huurders en gemeenten, de menselijke maat centraal, inbedding in lokale gemeenschappen, dat is wat de PvdA verwacht van organisaties die zich inzetten voor de ouderenhuisvesting.

Ik dank u wel.

alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Jacques Monasch