’Asielaanvraag op afstand regelen’

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op woensdag 22 april 2015, 9:35.

Fractieleider Guy Verhofstadt van de Europese Liberale Partij in het Europarlement (ALDE) en oud-premier van België wil kandidaat-vluchtelingen de mogelijkheid geven om in het eigen thuisland asiel aan te vragen voor Europa. Daar zou wel een wetswijziging voor nodig zijn. Fractiegenoot in het EP Hans van Baalen (VVD) vindt dat alleen een goed plan als het gaat om legale immigratie.

Guy Verhofstadt: „Nu moeten asielzoekers zich eerst melden in Europa en dus stappen ze in ruil voor al hun spaargeld op die gammele bootjes. Ik pleit ervoor dat de EU de ambassades in landen als Syrië, Mali en dergelijke open kan gaan stellen voor asielaanvragen. Het omkeren van die procedure, waarbij asiel kan worden aangevraagd in het land van herkomst, zou de druk enorm verlagen om naar Europa te komen.”

Aanzuigende werking

Zijn liberale genoot Hans van Baalen (VVD) vindt dat alleen een goed plan als het gaat om legale immigratie, mensen die iets kunnen en die de zekerheid van een baan in Europa hebben. Voor mensen die louter op een betere toekomst hopen zie ik dat niet zitten. Er gaat een enorme aanzuigende werking van uit als wij Europese ambassades in Afrika voor dat doel zouden openstellen. Moet je kijken wat er zou gebeuren als iedereen zich bij de Nederlandse ambassade in Congo zou kunnen melden voor een ticket Nederland.”

De meeste landen rond de Middellandse Zee bewaken hun havens goed, het grote gat is Libië waar nagenoeg anarchie heerst en waar lokale machthebbers zich als ’amateurs’ op de lucratieve mensenhandel hebben gestort, waarbij het hen niet uitmaakt wie overleeft. De professionele smokkelaars, die vaak via Turkije werken, denken daar anders over. Overleven is goede reclame.