Weekoverzicht week 16

Met dank overgenomen van J.M.G. (Annie) Schreijer-Pierik i, gepubliceerd op donderdag 23 april 2015, 2:25.

Parlementariërs pleiten voor betere aanpak antibioticaresistentie

De toename van het aantal multiresistente bacteriën vormt een steeds grotere bedreiging voor de volksgezondheid. Dat constateert de commissie Publieke Gezondheid in het Europees Parlement in haar jaarlijkse rapport dat toeziet op de verbetering van patiëntveiligheid in lidstaten. "Willen we in de toekomst patiënten kunnen behandelen met antibiotica, dan zullen we in heel Europa goed moeten nadenken over hoe wij deze gebruiken," aldus Annie. "Er zijn grote verschillen tussen lidstaten als het gaat om het verstrekken en het gebruik van antibiotica. Er moet daarom veel beter gekeken worden naar de goede voorbeelden, zoals in Nederland, en hoe deze ook in andere landen van toepassing kunnen zijn. Maar we moeten ook meer doen aan voorlichting, ik ben dan ook blij dat de commissie mijn voorstellen voor betere voorlichting heeft overgenomen," vindt Annie. Met dit rapport wil de EVP-Fractie aandacht besteden aan het onderwerp antibioticaresistentie, een discussie die op het moment in zowel de Landbouw- als de Milieucommissie wordt gevoerd.

Milieucommissie presenteert advies over Europees Investeringsfonds

Tijdens de stemming in de Milieucommissie in het Europees Parlement op dinsdag 14 april heeft de Milieucommissie haar adviesrapport aangenomen over het investeringsfonds (EFSI). Annie heeft op het rapport samen met haar Duitse EVP-collega Jens Gieseke (CDU) amendementen ingediend. "Wij zouden graag zien dat het EFSI ook rekening houdt met projecten die de leefbaarheid op het platteland verbeteren. Zo moet er meer aandacht komen voor de toekomst van de gezondheidszorg. Denk bijvoorbeeld aan investeringen in de digitale infrastructuur voor E-Health," aldus Annie.

CDA Rijssen-Holten bezoekt Annie in Brussel

Op woensdag 15 april 2015 bezocht een delegatie van burgemeesters en wethouders van de gemeente Rijssen-Holten samen met een aantal Twentse ondernemers het Europees Parlement (EP). Ondernemerschap in de regio in relatie tot de EU stond tijdens het bezoek centraal. Na een rondleiding door het EP volgde een ontmoeting met Annie. Daarbij stond de nauwe relatie met de regio en gemeenten centraal. Een levendige discussie met ondernemers, raadsleden, wethouders uit verschillende fracties (CDA, ChristenUnie, SGP, GB ) volgde. Na de lunch werd het bezoek, in een van de officiële vergaderzalen van het Parlement, afgesloten met een minisymposium over ondernemerschap in Europa. Aan het symposium en de daarbij behorende discussie namen ook Midden-en Kleinbedrijf Nederland (MKB Nederland) en het Nederlands Huis voor Onderzoek en Onderwijs (Neth-ER) deel.