Weblog week 18 - 2015

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op dinsdag 28 april 2015.

Afgelopen week zijn er mogelijk weer 700 bootvluchtelingen verdronken in de Med Dead, de Middellandse zee die een dodelijke barrière vormt voor steeds meer mensen die ten einde raad naar Europa vluchten. De regeringspartijen hebben meer dan een week nodig gehad om overeenstemming te bereiken over de zogenoemde bed-bad-brood-regeling, waarin bepaald wordt waar uitgeprocedeerde asielzoekers die zich in ons land bevinden recht op hebben. Zoals de naam van de regeling al aangeeft gaat het hier om zeer basale levensbehoeften voor mensen die in grote problemen verkeren. Ik vind het zeer bedenkelijk en bovendien beschamend dat deze discussie zoveel tijd nodig heeft.

Merkwaardig genoeg blijft de politieke discussie zich richten op symptoombestrijding, omdat het wegnemen van de voedingsbodem voor de vluchtelingenstroom voor vrijwel alle partijen te ingewikkeld lijkt. Toch zal juist daar de oplossing gezocht moeten worden. Conflicten ontstaan steeds vaker door voedselschaarste, voortvloeiend uit klimaat- en waterproblemen. De NAVO waarschuwt voor 'wateroorlogen' en onderzoekers van Columbia University wijzen erop dat de Syrische burgeroorlog - één van de oorzaken van de huidige vluchtelingenstroom - overduidelijk een 'klimaatoorlog' is. Conflicten die in het westen vaak geduid worden als etnisch of religieus, blijken in de praktijk vooral over water en voedsel te gaan.

Wij halen rozen uit Ethiopië en Kenia, boontjes uit Marokko en andere Afrikaanse landen die met droogte kampen. We halen veevoer uit een snel verdrogend Brazilië. En door steeds meer broeikasgassen uit te stoten, maken we de problemen alleen maar erger. Ik vind het absurd om te klagen over mensen die vragen om bed, bad en brood, terwijl we zelf niet onder ogen willen zien dat onze welvaart steunt op de schouders van de allerzwaksten, en op de grondstoffen van toekomstige generaties.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Marianne Thieme

In Brussel pleiten wij voor een Europees verbod op het landbouwgif glyfosaat, ingrediënt van het veelgebruikte bestrijdingsmiddel Roundup. Glyfosaat is kankerverwekkend voor mensen en dieren. Dat heeft wetenschappelijk onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) onlangs nog bevestigd. Bovendien vervuilt het gif rivieren en andere oppervlaktewateren. Roundup wordt door boeren, overheden en particulieren gebruikt als onkruidverdelger. Door het massale gebruik komen veel mensen en dieren met het gif in aanraking. Onderzoek uit 2013 wijst uit dat maar liefst 63 procent van alle Nederlanders sporen van glyfosaat in hun urine had! De Europese Commissie bekijkt momenteel of glyfosaat toegestaan mag blijven voor gebruik in de EU. Hierbij wordt echter vooral gekeken naar studies die gedaan zijn door chemiebedrijven zelf. Wij hebben erop aan gedrongen om in deze kwestie ook vooral naar onafhankelijk onderzoek te kijken.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Marianne Thieme

Deskundigen waarschuwen voor een nieuwe infectieziekte, te weten Hepatitis E. Varkensvlees is een belangrijke bron van het oprukkende virus. 50% van de varkens in Nederland heeft Hepatitis E en 25% van de Nederlanders is al besmet. De infectieziekte is te vergelijken met BSE of Q-koorts waarbij ook overdracht van dier op mens plaatsvindt. Het zijn vooral verzwakte mensen die ernstig ziek kunnen worden door besmetting. Alleen al in het Erasmus Ziekenhuis in Rotterdam zijn de afgelopen drie jaar 10 mensen die met Hepatitis E besmet waren overleden. Toch grijpt onze regering vooralsnog niet in. Dat is toch verbazingwekkend? Ik wil zo snel mogelijk een debat hierover.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Marianne Thieme

Groeten,

Marianne