VVD ziet visie MBO-raad als steun in de rug - Hoofdinhoud
in Politiek, In de kamer
‘Het gaat stapje voor stapje, maar wel de goede kant op.’ VVD Tweede Kamerlid Anne Wil Lucas reageert positief op de toekomstvisie die de MBO-raad vandaag heeft gepresenteerd.
Een goede aansluiting tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt is cruciaal voor een verder herstel van de economie en de werkgelegenheid. ‘Daar ligt een heel belangrijke rol voor het MBO, maar dan moet er wel een fundamentele wijziging van het bestel worden doorgevoerd. Alleen praten over de veranderende arbeidsmarkt en de gevolgen van robotisering helpen niet. We moeten stappen zetten en de MBO-raad zet vandaag een stap in de goede richting.,’ stelt Lucas die wil dat leerlingen sneller worden klaargestoomd voor de banen van ‘morgen’.
De VVD zet zich in voor middelbaar beroepsonderwijs dat opleidt naar banen waar Nederland BV behoefte aan heeft. Het onderwijs moet daarom sneller mee kunnen veranderen met bijvoorbeeld de technologische veranderingen. Minister Bussemaker zette in 2013 een heel klein eerste stapje ‘naar een toekomstbestendig MBO’. ‘Maar die voorstellen waren toch vooral pleisters en aspirientjes. De VVD deed daarom in november 2014 zelf een voorstel voor een toekomstbestendig MBO. De visie die de MBO-raad nu neer legt is een stap in de richting van die VVD-visie, maar er worden echt nog een aantal ziektebeelden over het hoofd gezien. Zo wil de VVD dat er meer ruimte komt voor scholen om hun onderwijsaanbod af te stemmen op de regionale arbeidsmarkt. Nu wordt centraal, in zogenaamde kwalificatiedossiers, vastgelegd hoe en wat een kapper of automonteur precies moet leren. De VVD vindt dat het onderwijs veel meer ruimte moeten krijgen om in te spelen op de behoeften van de bedrijven. De MBO-raad stelt voor om de tijd die het duurt om zo’n kwalificatiedossier aan te passen (nu 7 jaar) flink in te korten. Dat is een goede stap, maar gaat de VVD niet ver genoeg. ‘Wij zien liever hetzelfde systeem als in het HBO, waar niet de inhoud op voorhand helemaal beschreven wordt, maar de kwaliteit van de opleiding achteraf wordt gecontroleerd,’ aldus Lucas die verder een stevige visie op de rol van private partijen mist. ‘De VVD wil meer aandacht en ruimte voor een combinatie van werkend leren en een opleiding binnen een bedrijf. De vraag van de leerling en de arbeidsmarkt, in plaats van het aanbod van het ROC moet leidend zijn.’
Het VVD Kamerlid is blij dat de MBO-raad ook inziet dat het MBO meer en meer moet kunnen inspelen op de steeds veranderende vraag. ‘We zijn op de goede weg. Maar er moet nog veel gebeuren om te komen tot een modern systeem dat flexibel in kan spelen op de veranderende vraag. Een systeem dat maatwerk kan leveren voor de verschillende doelgroepen in het MBO en een systeem waarin ook ‘een leven lang leren’ van de grond gaat komen. Dit is uiteindelijk in het belang van de leerlingen en van de werkgevers van ons land. Niets doen leidt er toe dat we in rap tempo worden ingehaald door de praktijk van de arbeidsmarkt van de 21ste eeuw.