Bas Eickhout en Hans van Baalen over TTIP: Mister Chloorkip versus mister vrijhandel Nederland

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op woensdag 13 mei 2015, 12:41.

‘TTIP is een gevaar voor de democratie.’ ‘Welnee, daar zijn we nog altijd zelf bij. ik zeg: doen!’ Bas Eickhout (GroenLinks) en Hans van Baalen (VVD) kruisen de degens over TTIP, het omstreden handelsverdrag tussen EU en VS.

Of Bas Eickhout en Hans van Baalen in Amerika wel eens chloorkip hebben gegeten? Eickhout denkt even na. ‘Volgens mij heb ik nooit kip gegeten daar. Dus ik geloof het niet.’ Van Baalen: ‘Jazeker! Lekker. Niks mis mee.’

Al een paar jaar zijn de Europese Unie en de Verenigde Staten achter gesloten deuren aan het onderhandelen over TTIP, een alomvattend vrijhandelsakkoord tussen de twee economische machtsblokken, samen goed voor bijna de helft van de wereldeconomie.

Het akkoord moet niet alleen de tariefmuren slechten, maar ook allerlei technische standaarden, milieu-eisen en regels voor voedselveiligheid op elkaar afstemmen. In het Europees Parlement wordt de komende tijd intensief gesproken over het verdrag. In de Nederlandse media was aanvankelijk nauwelijks aandacht voor TTIP, totdat de discussie dit voorjaar hevig opvlamde.

Volgens critici zou het handelsakkoord ten koste gaan van de hoge Europese normen, vooral voor voedselkwaliteit en dierenwelzijn. Een hoofdrol in het debat speelt de chloorkip. In Europa is het nu nog verboden geslachte kip in chloorwater te wassen, maar na het wegvallen van de handelsbelemmeringen zouden goedkope Amerikaanse chloorkippen de Europese markt kunnen overspoelen.

De man die het chemisch behandelde pluimvee op de agenda zette: Bas Eickhout, fractieleider van GroenLinks in het Europarlement en verklaard tegenstander van TTIP. Het leverde hem de bijnaam Mister Chloorkip op. Hans van Baalen, Europees fractieleider van de VVD, is vurig voorstander van het vrijhandelsverdrag. Naar zijn mening moet er zonder taboes worden onderhandeld: ‘De koopman moet op één, de dominee op twee.’

Lees het hele artikel in Vrij Nederland of via Blendle (€ 0,79)

TEKST: THIJS BROER EN MAP OBERNDORFF FOTO’S: EVE VAN SOENS