Weblog week 22 - 2015

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op dinsdag 26 mei 2015.

In Nederland bestaan er helaas nog steeds wrede ‘hobby’s’ die dieren veel leed toe doen. Zo ook het zwanendriften. Dit zogeheten zwanendriften betreft een zeer brute ingreep waarbij zwanen eerst in het wild worden gevangen waarna een deel van de vleugel van de zwaan verwijderd wordt, zodat de dieren niet meer kunnen wegvliegen. Zwanendrifters verdienen veel geld door de zwanen daarna te verkopen als siervogels. Onze partij pleit al jaren voor een totaalverbod op zwanendriften. Pas naar aanleiding van een televisie-uitzending hierover heeft de staatssecretaris onlangs beloofd om de laatste ontheffingen in te trekken. Een protestgroep is afgelopen week naar de Tweede Kamer in Den Haag gekomen om actie te voeren tegen het zwanendriften. Doel van de actie was om er bij de staatssecretaris op aan te dringen dat het intrekken van de ontheffingen van de nu nog actieve zwanendrifters zeer nodig is. Iedereen die bij deze actie aanwezig was: nogmaals bedankt!

 
Bron: Blog Marianne Thieme

Op het Plein voor de Tweede Kamer in Den Haag

Al sinds de jaren ’80 is internationaal afgesproken om niet op walvissen te jagen. Een paar landen, waaronder IJsland, Noorwegen en Japan, lappen deze afspraak echter aan hun laars. Veel walvisachtigen worden bedreigd en als dit zo doorgaat zullen zij uitsterven. Momenteel vinden er onderhandelingen plaatst tussen Europa en Japan over een handelsverdrag dat Japan graag met Europa wil. Dit lijkt onze partij een goede gelegenheid om via handelspolitiek met het Europees Parlement druk uit te oefenen op Japan. De onderhandelingen moeten stopgezet worden, zolang Japan niet stopt met de illegale walvisjacht. Onze oproep hiertoe vond deze week gelukkig ook weerklank bij andere fracties in het Europees Parlement.

 
Bron: Blog Marianne Thieme

Lobbyisten van de chemische industrie hebben actie van de Europese Unie tegen het gebruik van hormoonverstorende stoffen op allerlei manieren weten te blokkeren en vertragen. Dat stelt de onderzoeks- en campagnegroep Corporate Europe Observatory (CEO).

Afgelopen week is uitgekomen dat lobbyisten van de chemische industrie EU-maatregelen tegen het gebruik van hormoonverstorende stoffen op allerlei manieren heeft weten te blokkeren en vertragen. Dit deden zij bijvoorbeeld door het manipuleren van wetenschappelijk bewijs. Het gaat hierbij om mogelijk giftige chemicaliën in producten als landbouwgif, plastics, cosmetica, computers, tapijten en bouwmaterialen. Die stoffen kunnen hormoonverstorend werken en zijn vooral gevaarlijk voor kinderen en zwangere vrouwen. Deze stoffen worden dan ook gelinkt aan onder andere kanker, onvruchtbaarheid, diabetes en obesitas. De milieuafdeling van de Europese Commissie zou ernstig tegengewerkt zijn door collega’s van afdelingen die zich bezighouden met handel en het bedrijfsleven. Ik vind het schandalig dat de wetgeving hierdoor al jaren vertraging oploopt. Onze gezondheid zou voorop moeten staan! In het debat over internationale handel heb ik aandacht gevraagd voor de macht van lobbyisten van multinationals. Klik hier.

 
Bron: Blog Marianne Thieme

Als afsluiter heb ik nog twee leestips voor jullie! Ten eerste dit prachtige artikel over de waarde van onze natuur. Als tweede wil ik graag het boek “Redefining Prosperity” aanraden. In dit boek wordt beschreven waar wij als enige partij in Nederland op wijzen: Economische groei is op een planeet met beperkte grondstoffen geen oplossing om uit de crises te komen, maar juist het probleem.

Alvast veel leesplezier en tot volgende week!

Groeten, Marianne