Handelsgesprekken met Rusland 'foute move'

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 5 juni 2015, 10:05.

Europa mag dan op voet van grote onmin leven met Vladimir Poetin, de handel met Rusland gaat gewoon door. Tot verbijstering van VVD-leider in Europa Hans van Baalen was deze week een Europese handelsmissie drie dagen in Moskou voor wat Brussel zelf 'technisch overleg over bilaterale handelskwesties' noemt.

Buitenlandminister Sergey Lavrov was er als de kippen bij om het bezoek naar zich toe te trekken. ,,Ik zie een groeiend besef onder de Europese vertegenwoordigers voor de noodzaak om onze betrekkingen stapsgewijs terug te brengen naar het niveau van voor de Oekraïnecrisis,'' zo wreef hij het er lekker in. Hans van Baalen, één van de drie Nederlanders die vorige week door Poetin op een zwarte lijst werd geplaatst en voorlopig Rusland niet meer in mag, ontploft bijna. ,,Ik ben hier zwaar op tegen. Handelsmissies sturen is wel ongeveer het laatste wat je nu moet doen. We hebben volgende week een debat met buitenlandchef Mogherini, ik ga hier onmiddellijk vragen over stellen. Dit is echt een foute move."

Zijn CDA-collega Esther de Lange, lid van de Ruslanddelegatie in het Parlement, reageert voorzichtiger. ,,Op een moment dat wij sancties hebben lopen tegen Rusland kan het natuurlijk niet zo zijn dat we daar zware handelsdelegaties heen gaan sturen, maar voordat ik er echt wat van vind wil ik eerst wat meer weten."

Van Baalen merkt op dat er ook nog een driehoeksverdrag EU/Oekraïne/Rusland is. ,,Dat heeft een handelscomponent. Alles wat Oekraïne ten goede komt, daar ben ik voor. Maar daar lijkt het hier niet over te gaan."