PvdA steunt huurakkoord Woonbond en Aedes‏

Met dank overgenomen van J.S. (Jacques) Monasch i, gepubliceerd op vrijdag 5 juni 2015, 3:02.

De PvdA vroeg om nadere berekening ivm hoger huuropbrengsten

Het heeft even geduurd, goed dat de berekeningen er zijn.

En dank voor de uitgebreide beantwoording op de vele feitelijke vragen die de afgelopen

weken gesteld zijn.

Het ging ons om de liquiditeit, dus hoeveel geld in kas. Die stijgt van ruim 13 naar ruim 17 mld in de periode 2012-2018. Zo blijkt uit de berekeningen van het CFV ovb de gegevens van alle corporaties.

Dat is een stijging van 4 miljard, een stijging die de verhuurderheffing ruim overstijgt.

Minder overhead, meer efficiency, het versmelten van de onrendabel toppen, lagere rentelasten, goedkoper bouwen, het kan dus allemaal, al was er veel druk voor nodig.

Voorzitter, wij vroegen daarom publiekelijk aan corporaties om dat geld in te zetten voor huurverlaging en om te investeren in de sociale woningbouw. Dat is op veel plekken gebeurd. Daar prijzen we de corporaties en huurdersorganisaties in. Tegelijkertijd heeft ook de politiek haar verantwoordelijkheid. In het Woonakkoord spraken partijen af om de huursom te introduceren en werd afgesproken om de huren van vrijkomende woningen te matigen, de zogenaamde cap op de huurharmonisatie.

Voorzitter, de uitvoering van die afspraak heeft al te lang op zich laten wachten. Hoogste tijd dat het kabinet die afspraak onverkort uitwerkt en vastlegde in wet- en regelgeving. Graag een reactie van de minister voorzitter wanneer wij de uitwerking van het Woonakkoord tegemoet kunnen zien?

Voorzitter, het is goed dat de minister aan de Woonbond en Aedes heeft gevraagd om mee te denken hoe dit onderdeel van het Woonakkoord het beste kan worden uitgevoerd. Gisteren werd het resultaat bekend.

Voorzitter, het voorstel sluit naadloos aan bij de kaders van het WA.

  • Een huursom
  • Een Max op de huurstijging van vrijkomende woningen
  • Een eerlijker huurbeleid voor starters
  • handhaving van de sociale woningvoorraad
  • maatwerk via lokale prestatie afspraken cf de nieuwe Woningwet

Voorzitter, het beslag op de huurtoeslag neemt af en de corporaties zien af van hun maximum verdiencapaciteit. Graag horen wij een reactie van de minister en hoe hij van plan is dit voorstel te verwerken in de uitwerking van het Woonakkoord. Ook horen wij graag aan welk huurbeleid hij denkt voor de particuliere verhuurders die per definitie niet onder de huursom kunnen vallen? Graag een reactie.

Bijlage

Standpunt PvdA over huurakkoord Aedes en Woonbond

PvdA woordvoerder Jacques Monasch: “De PvdA omarmt het akkoord dat Aedes en de Woonbond hebben bereikt. Dit is goed voor de betaalbaarheid en beschikbaarheid van sociale huurwoningen. Nieuwe huurders krijgen meer kansen, de sociale woningvoorraad blijft in tact. In het Woonakkoord hebben we afgesproken om het huurbeleid te wijzigen, het voorstel van Aedes en de Woonbond sluit daar uitstekend bij aan. Het is nu aan minister Blok om dit voorstel op korte termijn in regelgeving om te zetten.”