In actie tegen Poetin: Gevlucht echtpaar Bondarenko protesteert tegen inreisverbod

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op maandag 15 juni 2015, 10:06.

’President Poetin tikt u op de vingers van uw buza-cratie’, staat er op zijn spandoek. Verwijzend naar de buitenlandse politiek van het Kremlin.

Valery Bondarenko en zijn vrouw Larissa strijden sinds 2009 tegen die ándere alleenheerser uit het voormalige Oostblok. Dictator Aleksandr Loekasjenko van Wit-Rusland werkt hun al zes jaar tegen, telkens als zij de hoogbejaarde moeder van Larissa in Minsk willen bezoeken.

„Al die tijd was Hans van Baalen onze steun en toeverlaat”, zegt Valery, „Uitgerekend deze Europarlementariër staat nummer vijf op de lijst van politici die door Vladimir Poetin worden geweerd. Hans viert woensdag zijn 55e verjaardag. Ik wil hem met mijn actie feliciteren. En tegelijkertijd de Russen laten weten dat geen zinnig mens op een hernieuwde Koude Oorlog zit te wachten.”

Een Koude Oorlog die voor Bondarenko persoonlijk nooit is afgelopen. Als hoogleraar radartechnologie keerde hij in 1989 de toenmalige Sovjet-Unie de rug toe, tijdens een korte detachering in Burundi. Omdat hij ervan werd verdacht voor de Amerikaanse geheime dienst te werken, dreigde een enkele reis naar de communistische kampen in de Goelagarchipel.

Lees het hele artikel in de Telegraaf of via Blendle (€ 0,25)

Meer over dit onderwerp:

Van Baalen reddende engel

Hoogbejaarde vrouw spoorloos verdwenen in Wit-Rusland