Is het einde van het Schengenverdrag in zicht?

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op dinsdag 16 juni 2015, 9:36.

Frankrijk, Italië en sommige Duitse deelstaten pleiten voor de herinvoering van grenscontroles. Dat zou een einde betekenen van het Schengenverdrag, waarin juist vrij verkeer van personen in de EU is afgesproken.

Hans van Baalen, Europarlementariër voor de VVD, begrijpt de zorgen van de landen wel. "Het Schengenverdrag, inmiddels 30 jaar oud, stelt dat er alleen controles zijn aan de buitengrenzen.

Als daar de zaken niet goed geregeld zijn, en je krijgt problemen met vluchtelingen zoals nu, dan snap ik dat die landen weer meer controles willen. Het is binnen het verdrag ook toegestaan om bij uitzonderlijke gevallen strengere controles uit te voeren."

Laatste redmiddel

Het is alleen niet de bedoeling dat dit permanent gebeurt, zegt Van Baalen. "Het is alleen al voor het bedrijfsleven erg vervelend. De controle bij de buitengrenzen moet dus gewoon beter."

Dat blijkt heel moeilijk te zijn. "Bij Griekenland en Turkije en in het zuiden van Italië richting Libië zijn honderden eilanden, die zijn bijna niet te bewaken", zegt Van Baalen. "De grensbewaking zou sterker moeten en ook andere landen als Nederland zouden hier meer bij betrokken moeten worden."

Luister hier het fragment terug