Kamerbreed met Van Baalen (VVD), Tang (PvdA) en De Jong (SP)

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op zaterdag 20 juni 2015, 14:36.

In Kamerbreed waren Europarlementariërs Hans van Baalen (VVD), Paul Tang (PvdA) en Dennis de Jong (SP) te gast. Wat is er nog over van de Europese gedachte van vrede, veiligheid en welvaart nu er ruzie is met Griekenland en de grenzen weer op slot dreigen te gaan?

De spanning rond Griekenland loopt steeds verder op. Is een Grexit, een uittreden uit de euro, nog te voorkomen. En hoe?

Maandag is er een extra ingelaste Europese top over de Griekse schuldencrisis. Als er eind deze maand geen akkoord is met de Griekse regering, dan gaat het land failliet. Een uittreden uit de euro en zelfs uit de Europese Unie behoort tot de mogelijkheden.

De liberaal Van Baalen vindt dat Griekenland uit de euro moet stappen als het zijn afspraken niet nakomt. SP’er De Jong benadrukt dat de schuldeisers zich soepeler naar Griekenland moeten opstellen. Sociaaldemocraat Tang stelt dat de EU oog moet hebben voor de Griekse noden, maar vindt ook dat de Grieken hun economie nu echt moeten hervormen.

Ook aandacht in Kamerbreed voor de vluchtelingenproblematiek in Europa. Steeds meer lidstaten, zoals Frankrijk en Hongarije, dreigen de grenzen te sluiten. En ook VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra hint daar op. Is het Europa van de open grenzen verleden tijd?

Kamerbreed kunt u hier terugluisteren